Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 07:57:42
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Архив
| | |-+  Бхакти Йога
| | | |-+  Сахаджа Йога (Модератор: Seeker)
| | | | |-+  Чистота
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 9 Разпечатай
Автор Тема: Чистота  (Прочетена 4216 пъти)
jambi
Шравак
*
Публикации: 5

« : 25 Декември, 2010, 01:34:45 »

Да, по повод идиотизмите исках да задам въпрос на някой по-сведущ. Един път отидох на сбирка в градът ми, която беше обявена като "Сахаджа йога медитация".  Там видях портрета на Нирмала Деви, поставен на столче върху една маса. Това особено много ме озадачи - не знаех, че в йога има култ към личността... и беше в пълен противовес с представите ми за йога. и когато видях поста на Брахман, и по-специално "- Да седиш пред портрета на някой дебелана и да си държиш ръцете нагоре докато ти изтръпнат и след това да разправяш че ти е духал хладен вятър на главата." се сетих за тази сбирка. Бях отишъл там с простичкото намерение да попитам на какво се дължат странните усещания в главата ми по време на медитация, и след края на сбирката получих отговор, че "Не съм чист", "Ела при нас и ще ти олекне". За първото няма да споря. Виж, беше ми странно второто, защото не си спомням да съм му казвал (на лектора) че ми е тежко ? От какво по-точно да ми олекне? А усещанията са си странни, сякаш нещо се движи в главата ти но всъщност кой знае на какво се дължи - едва ли нещо наистина се движи, странно осезание но не в областта на третото око, което било в центъра на челото, а на мястото където се съединяват носа и челото - но дори не бях изслушан, просто не съм чист, да ги посетя за да ми олекне и това е.

Активен
dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #1 : 26 Декември, 2010, 12:25:31 »

Ами въпросите ви са риторични. Щом сте чели това, което пише Брахман сте наясно, че всичко това, което сте преживял няма много общо с автентичната Йога. Може да изпитвате какви ли не усещания, които имат най-разнообразни причини. Те не бива да ви впечатляват...
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Seeker
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #2 : 26 Декември, 2010, 12:40:39 »

Съжалявам, че не са ви обърнали повече внимание и за бъдеще ще се постараем да не се допускат такива неща.
Центъра между веждите се нарича Хамса чакра и отговаря за нашето разграничение.
За да ви помогна мога да препоръчам следното:
1.Издигнете Кундалини с метода на Сахаджа йога
http://vimeo.com/16881188
2. След като усетите Кундалини над главата си може да поставите показалеца на дясната ръка на Хамса чакра и да задържите там докато проблема отмине.
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #3 : 26 Декември, 2010, 12:54:25 »

Сахаджа йога – рецепта за шизофрения

…Един път отидох на сбирка в градът ми, която беше обявена като "Сахаджа йога медитация".  Там видях портрета на Нирмала Деви, поставен на столче върху една маса.

Шизофренията най често е известна като хора които чуват гласове в главата си и правят това което гласовете им кажат. Обикновено шизофрениците се смятат за опасни, извършват убийства и т.н. Но в същото време има „шизофреници” които са така да се каже излекувани. Гледах интервюто с една жена, която е имала тежка форма на шизофрения. Тя след дълги разговори с терапевтите разбира че тези „гласове” които чува в главата си са резултат на дейността на нейният мозък. Всички хора след известен трениг могат да се научат да чуват гласове. Това не е проблем. Проблемът е да се вярва в тези гласове, да се следва техният съвет. След като жената е разбрала това, тя повече не обръща внимание на гласовете. Дори в момента на интервюто тя казваше какво чува и какво и казват гласовете. Тя е успяла да разбере, че тези гласове са резултат на нейните подсъзнателни мисли. Тя дори можела да командва гласовете и да и кажат това което на нея и се иска. Просто тя чува гласът на своето подсъзнание, което тя може да контролира. След като разбира че тази гласове не са някакви духове, тя не им обръща повече внимание.

Във Випасана Медитацията има самонаблюдение на тялото, на усещанията. Когато човек се релаксира и започне да наблюдава своето тяло, той започва да усеща разни неща. Може да е сърбеж, може да е болка, може да е приятно чувство. Колкото повече наблюдава, толкова повече той може да усеща разни неща. Може да усеща и подухване на вятър. Ако напредне достатъчно, той може дори да вижда картини, да чува звукове и т.н. Това са неща които са напълно естествени за работата на мозъка. Във випасана медитацията е особено важно да не се идентифицира човек с тези неща!! Да не им вярва, да не им обръща внимание. Ако той започне да ги смята за важни, ТОВА Е РЕЦЕПТА ЗА ДА СТАНЕ ЧОВЕК ШИЗОФРЕНИК!!! Сахаджа йога прави точно това от хората, шизофреници…

Всички усещания трябва да бъдат различени правилно и да няма с тях никаква идентификация, те трябва да се отхвърлят напълно. Буда ги е наричал „веселите и забавни състояния на ума” на които не трябва да се обръща внимание!!
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #4 : 26 Декември, 2010, 12:58:07 »

За да ви помогна мога да препоръчам следното:
1.Издигнете Кундалини с метода на Сахаджа йога
http://vimeo.com/16881188
2. След като усетите Кундалини над главата си може да поставите показалеца на дясната ръка на Хамса чакра и да задържите там докато проблема отмине.

Това е отново опсано заблуждение! Ако човек не знае и не разбира правилно какво е символичното значение на чакрите и кундалини, той не знае какво и как да практикува. Не знае какво е целта на занятието така да се каже  Емотикон Примера по горе е очевиден. Вместо да се практикува правилно медитация, сахаджа йога ви учи на шизофрения!!
Активен
Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #5 : 26 Декември, 2010, 01:31:12 »

Нека хората походят непредубедено като учени и да направят своя експеримент. Това ще бъде Истината за тях, а не някакви ваши внушения.
Активен

jambi
Шравак
*
Публикации: 5

« Отговор #6 : 29 Декември, 2010, 07:58:51 »

Нямам предвид нищо конкретно против г-жа Нирмала Деви, и не искам да я окачествявам по какъвто и да било начин. Това, което съм разбрал е, че по-високите нива на съзнанието също се интерпретират през призмата на ума.. и затова Иисус звучи по един начин, а Буда по друг.. не че и двамата не се опитват да ни открият пътя към истината. Нирмала Деви сигурно иска да направи същото като тях - но всичко, което ни се случва минава през призмата на ограничения и обусловен ум. Как да опишеш това, което не може да се изпита чрез ума? Seeker, съжаляваш за нещо, което не зависи от теб. Благодаря за инфото - изобщо не бях чувал за тази хамса чакра. Определено е по-долу от аджна и това ми направи впечатление. При аджна само понякога усещам леко "гъделичкане" и то само по време на медитация, а този център по-долу, между очите  ме  заинтригува защото го усещам ясно всеки път, когато съм относително спокоен, независмо дали работя или почивам. По време на медитация просто е много по-силно - почти като натиск. Пак повтарям - не съм казал, че нещо ми тежи, или че има проблем.  Може би dagpo е прав - не бива да обръщам внимание на такива усещания. Но човек е впечатлителен - а аз практикувам медитация от няколко месеца, нямам голям опит.  НЕ УСЕЩАМ КУНДАЛИНИ. НЕ ЗНАМ КАКВО, ПО ДЯВОЛИТЕ Е КУНДАЛИНИ. Усещам хладен полъх, но не над главата, а по ръцете и лицето, и то само когато медитирам легнал. Явно наистина е безсмислено да се обръща внимание на това, може би при всеки човек усещанията са различни. Но е трудно да не им се объща внимание.... докато сме 'в кожата си' възприемаме чрез сетивата Емотикон  
Активен
Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #7 : 29 Декември, 2010, 10:09:27 »

Може би dagpo е прав - не бива да обръщам внимание на такива усещания. Но човек е впечатлителен - а аз практикувам медитация от няколко месеца, нямам голям опит.
Според мен е много важно да се познават усещанията и какво означават. Така ние навлизаме в едно друго ниво на познание.
"Познай себе си" бе казал мъдреца.
Активен

dagpo
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #8 : 29 Декември, 2010, 10:37:22 »

Според мен е много важно да се познават усещанията и какво означават.

Taка е, но в това може да бъдем въведени само от квалифициран учител. Последните се срещат толкова рядко, колкото звездите през деня.
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #9 : 29 Декември, 2010, 11:25:27 »

Шри Матаджи в своите над 3000 лекции е говорила много за тези усещания.
Топлина, тежест и натиск в определена чакра означава дисбаланc на тази чакра.
Когато тя е пречистена се усеща като прохлад.
Усещането на хлад по челото е положителен признак.
Активен

Страници: [1] 2 3 ... 9 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites