Съществата биват два вида - чит и ачит, т.е. четана и ачетана, съзнателни и несъзнателни. Несъзнателни са кравите и т.н., съзнателни са хората и т.н. (Последното и т.н. е хипотетично, защото никой не е доказал съществуването на други съзнателни същества освен човека.)
Според НД излиза, че духът пребивава единствено и само в животните.
Което е малко обидно за човешкия род. И, разбира се, противоречи на цялата индийска философска традиция.
Познавам петдесятници и от тях съм чувал подобни небивалици- че животните били несъзнателни и не било проблем да ги колиш и ядеш. Оказва се, че и според индийските философски школи е така. Явно съм чел разсеяно. И все пак в Гита се говори за "Аз на всички живи същества", без каквито и да било разделения.
Животните, точно както и Негово Величество Човекът, имат сетива, а следователно и сетивни области. Къде се намират тези сетивни области, ако не в съзнанието? А и нагласите, които определят следващото раждане- те къде се съхраняват? И човек, който се преражда като животно, "безсъзнателен" ли става?!
ПП В свят като нашия е по-добре да си животно- ще бъдеш много по-чист. Хората все повече се уподобяват на своя ”Бог”- Дявола.