Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 08:10:17
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Архив
| | |-+  Бхакти Йога
| | | |-+  Сахаджа Йога (Модератор: Seeker)
| | | | |-+  Какво е Ачетан и Самадхи?
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 4 ... 11 Разпечатай
Автор Тема: Какво е Ачетан и Самадхи?  (Прочетена 3829 пъти)
Seeker
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #10 : 27 Януари, 2011, 10:41:07 »

Топлата вода означава студена вода. Когато студената вода стане топла се нарича топла вода. © ™
Топло и студено да са относителни неща.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #11 : 27 Януари, 2011, 10:42:52 »

Осъзнаване и възприятие са различни неща.

Статията за самадхи във Уикипедия е станала пълно безобразие. А тази за самапатти не е мръднали и йота, откакто я създадох преди 7 години. Явно никой не го е грижа за Йога-сутра и Патанджали.
Активен

Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #12 : 27 Януари, 2011, 01:35:40 »

Шри Матаджи много ясно е пояснила необходимостта от разширяване на нашето съзнание, като се включим към несъзнанието и да го усещаме, чрез ЦНС.

Чрез какъв метод постигате това, според нейните съвети?
Активен
Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #13 : 27 Януари, 2011, 01:39:34 »

Чрез правилна медитация.
Активен

pada
Йогарадж
Публикации: 1168

« Отговор #14 : 27 Януари, 2011, 04:25:51 »

Съществата биват два вида - чит и ачит, т.е. четана и ачетана, съзнателни и несъзнателни. Несъзнателни са кравите и т.н., съзнателни са хората и т.н. (Последното и т.н. е хипотетично, защото никой не е доказал съществуването на други съзнателни същества освен човека.)

Според НД излиза, че духът пребивава единствено и само в животните.

Което е малко обидно за човешкия род. И, разбира се, противоречи на цялата индийска философска традиция.

Познавам петдесятници и от тях съм чувал подобни небивалици- че животните били несъзнателни и не било проблем да ги колиш и ядеш. Оказва се, че и според индийските философски школи е така. Явно съм чел разсеяно. И все пак в Гита се говори за "Аз на всички живи същества", без каквито и да било разделения.

Животните, точно както и Негово Величество Човекът, имат сетива, а следователно и сетивни области. Къде се намират тези сетивни области, ако не в съзнанието? А и нагласите, които определят следващото раждане- те къде се съхраняват? И човек, който се преражда като животно, "безсъзнателен" ли става?!

ПП  В свят като нашия е по-добре да си животно- ще бъдеш много по-чист. Хората все повече се уподобяват на своя ”Бог”- Дявола.
Активен

Една рисунка струва повече от хиляда думи
Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #15 : 27 Януари, 2011, 05:53:08 »

Няма и място за сравнение. Животното не знае какво е красота, а човека не знае какво е несъзнателно и вибрации.
 Намигване
Активен

pada
Йогарадж
Публикации: 1168

« Отговор #16 : 27 Януари, 2011, 11:02:32 »

Няма и място за сравнение.

В животинското съзнание преобладава тамас, в човешкото- раджас. Мисълта ми е, че животните също имат съзнание (и съзнателност, т.е. "Аз").

Човешкото познание не е нищо друго освен централна нервна система. Но сега тя започва да чувствува вибрациите, светлината на Атма през себе си. Ето защо е известна като самадхи. Самадхи означава несъзнание.

Това ми звучи като "самадхи е ниродха" (по отношение на света/вселената). А насочването на вниманието към жизнената сила, чакрите и надите (централна нервна система) се използва и в Хатха Йога.
Активен

Една рисунка струва повече от хиляда думи
Plotin
Ведик
Самадхин
**
Публикации: 445

« Отговор #17 : 28 Януари, 2011, 12:40:45 »

Самадхи означава несъзнание.

Самадхи не е несъзнаване, а свърх съзнаване, което е отвъд сетивното и мисловното съзнаване, извън сетивното и мисловното "Аз съм":

“When all desires and thoughts disappear and the sameness between the embodied spirit and the Supreme Spirit occurs, it is Samadhi.” soubhagyalakshmyupanishad 2.16-17.

Самосъзнаване, което е рефлексия на Самосъзнаването на един Абсолютен дух!
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #18 : 28 Януари, 2011, 12:46:21 »

Самадхи е форма на директно познание, възприятие, и по-точно, йогаджа-пратякша, възприятие, породено от практикуването на йога. Сам - самяг, правилно, Адхи - съзерцание, самАдхи - правилно съзерцание.
Активен

Plotin
Ведик
Самадхин
**
Публикации: 445

« Отговор #19 : 28 Януари, 2011, 05:08:16 »

Самадхи е форма на директно познание

Познание на какво? - Отговор: На самата същност - изчистена от формите и качествата на обектите.Отличителният Аз се сублимира, а йогинът се самоидентифицира като рефлексия на Атман.
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 11 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites