Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 08:37:51
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Общ раздел
| |-+  Актуално
| | |-+  Ти или Вие
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 4 Разпечатай
Автор Тема: Ти или Вие  (Прочетена 1554 пъти)
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« : 28 Март, 2011, 07:07:43 »

Не че е много важно, но на този форум предпочитаме да се обръщаме към събеседника си на Вие. И Христос да пропише тук, и на него ще направя същата забележка. Дано да сте схванали телепатичното ми внушение.
Активен

Pelin
Самадхин
Публикации: 430

« Отговор #1 : 28 Март, 2011, 07:39:43 »

Не че е много важно, но на този форум предпочитаме да се обръщаме към събеседника си на Вие. И Христос да пропише тук, и на него ще направя същата забележка. Дано да сте схванали телепатичното ми внушение.
Наистина не е много важно, Imago!
Това в английския напримерно го няма, знаеш. А и да подаде човек уважение и любов, може и в неофициална форма.
Всъщност знаеш ли защо е въведена тази форма на обръщение?
Знаеш ли защо у човека се появява злоба, завист и че дори иронията може да бъде маскирана чрез едно уж уважително обръщение с "вие"?

В Йога точно това обръщение е чуждо явление. Там хората, сърцата, умовете стават твърде близки, та даже едно, за да се създава такава дистанция, чрез общуването, макар тя, в първоначния си вид да е била с цел уважение и оказване на почит.

Разбира се, Imago, ако това е наложително и ако това може да успокои духовете, то ще го въведа в общуването си тук. Емотикон
Активен

Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен...
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #2 : 28 Март, 2011, 07:52:05 »

Наложително е, тъй както яма и нияма са наложителни за Йога. На недисциплинираните духом и самомнителните хора им е трудно да говорят на Вие, защото може би смятат, че ще се самообидят, ако проявят малко формално уважение към другите.

А и в Правилата на форума е записано горното изискване.

Цитат
у човека се появява злоба, завист и че дори иронията може да бъде маскирана чрез едно уж уважително обръщение с "вие"?

Народ с подобни реакции е духовно незрял и културно пропаднал.
Активен

Pelin
Самадхин

« Отговор #3 : 28 Март, 2011, 08:06:18 »

Наложително е, тъй както яма и нияма са наложителни за Йога. На недисциплинираните духом и самомнителните хора им е трудно да говорят на Вие, защото може би смятат, че ще се самообидят, ако проявят малко формално уважение към другите.

А и в Правилата на форума е записано горното изискване.

Народ с подобни реакции е духовно незрял и културно пропаднал.
Не ме разбрахте, Imago.
Така приложено в Яма и Нияма, то това нещо ще си остане само една външна форма, а знаем, че външната форма, която е лишена от вътрешно съдържание, от вътрешна основа и подкрепа, е фалшива, нестабилна и изглежда зле, защото през нея прозира нещо друго, което се различава от това дето се показва навън.

Спомням си добре един разговор на двама герои от "Време разделно" - италианеца и папас.
Италиянецът си бе продал вярата и с отчето разговаряха по този въпрос и дали това не му ли пречи...
За вътрешното и външното..., че колкото по-голямо разтояние/различие има помежду им, толкова е по-страшно.
 Емотикон

Във Ваджраяна, в Дзен (в Християнството, в частност в евангелията също се вижда), това сигурно мнозина знаят, може да се случи на учител, който не само да демострира неуважение към ученика, а и даже да покаже презрение, омраза. Често се стига и до побой, до малтретиране. Това разбира се не означава никак, че този учител не изпитва любов към същия ученик.
Тъй, че това за вътрешното и външното... е трудно да се прецени и такова правило е наивно, поне според мен, което не значи, че няма да го уважа.

п.п. Един психолог в подобно изискване може да съзре съвсем други неща, като например комплекс за малоценност, който изисква за себе си демострация на уважение, че да придобие аз-а, чрез това нещо, значимост.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #4 : 28 Март, 2011, 08:11:13 »

Ето, Вие демонстрирате способност за базов контрол, като приемате формалното обръщение без вътрешна съпротива. Но имаше хора, които не успяха да преодолеят това първо препятствие и предпочетоха да напуснат форума. Уви.
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #5 : 28 Март, 2011, 08:30:35 »

п.п. Един психолог в подобно изискване може да съзре съвсем други неща, като например комплекс за малоценност, който изисква за себе си демострация на уважение, че да придобие аз-а, чрез това нещо значимост.

В неприемането на това правило аз по-скоро бих видял реакция на комплекс за свръхзначимост. Емотикон

Кой си ти, че да ти говоря на Вие?!

Откъде накъде аз ще поздравявам пръв?!

Няма пък да се дръпна от пътеката...
Активен

Pelin
Самадхин

« Отговор #6 : 28 Март, 2011, 08:42:18 »

Ето, Вие демонстрирате способност за базов контрол, като приемате формалното обръщение без вътрешна съпротива. Но имаше хора, които не успяха да преодолеят това първо препятствие и предпочетоха да напуснат форума. Уви.
Та това е толкова лесно за мен. Всеки сам знае за себе си, уж.
На мен лично ми бе трудо на умра. Много трудно, адски трудно и въпреки че умирах поне три пъти, то подозирам, че все още ще изпитвам трудност, въпреки, че все по-лесно ми става умирането.
Трудно ми е да понеса, че съм болен от рак; че любовта си е трътнала от сърцето ми и пр.
Тези неща са трудни за мен, или са били трудни, а това да пиша под една или под друга форма на обръщение - това е супер лесно и не изисква никакви усилия за мен самия. Емотикон
За някои е добре, че не са тук, докато за други е добре, че са тук.
Активен

Pelin
Самадхин

« Отговор #7 : 28 Март, 2011, 08:50:21 »

В неприемането на това правило аз по-скоро бих видял реакция на комплекс за свръхзначимост. Емотикон

Кой си ти, че да ти говоря на Вие?!

Откъде накъде аз ще поздравявам пръв?!

Няма пък да се дръпна от пътеката...
Комплексът за превъзходство; Мегаломанията; Нарцисизма - и трите са много близки и често се "презастъпват".
Има го и това, но тук говорим за правило, за изискване на определена група хора, или на човек. Изискване към другите, което изискване е оформено като правило.
Защо? Има ли право човек да изисква такова или онакова отношение от този, или от онзи, към себе си, или към другите? Има ли такъв човек в себе си приемане на света, такъв какъвто е, с всичките му краски?
Да, човек може да се отдели/загради в себе си, в дома си, или в някакво друго пространство, където да въведе правилата, които му харесват, но това по-скоро е симптом на интровертност и отвореност/приемане към/на света/живота липсва в пълнота.
Разбира се, този разговор не е за тази тема. Емотикон
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #8 : 28 Март, 2011, 09:09:07 »

Правилото е много просто - способни ли сте да уважавате другите? Ако нямате проблеми с изразяването на уважението си към другите, сторете го по официално приетия в РБ начин - уважителната форма на обръщение.

Ако не сте способни да го сторите - значи имате психични или културно-образователни проблеми. И в двата случая не сте желан събеседник тук.
Активен

Pelin
Самадхин

« Отговор #9 : 28 Март, 2011, 09:44:35 »

Правилото е много просто - способни ли сте да уважавате другите? Ако нямате проблеми с изразяването на уважението си към другите, сторете го по официално приетия в РБ начин - уважителната форма на обръщение.
Първо бих искал да ви благодаря, Imago, че преместихте тези мнения на по-подходящо място! Емотикон
Писах вече отгова на първия ви въпрос, колкото до това какво кога и как и прието нещо, до колко то е основателно, практично и естествено - на тези теми са се водили доста дискусии. Мен лично това, като тематика, не ме интересува.

Ако не сте способни да го сторите - значи имате психични или културно-образователни проблеми. И в двата случая не сте желан събеседник тук.
Благодаря за гостоприемството, което ми указвате!
Каже ме, Imago, какво е характерно най-вече за йогина?
А какво казва Буда по въпросите за желанието?
За жалост това обаче също са дълбоки неща.
Ето и нещо друго, което намирам:
Цитат
Най-важните 4 дуалности наречени "осемте светски дхарми, или осем капана", от които будистът трябва да се освободи по пътя към sunyata са:

1,2 желание за похвали – нежелание за укори (похвали-укори);
   3,4 желание за печалба  – нежелание за загуба (печалба-загуба);
   5,6 желание за щастие – нежелание за нещастие (щастие-нещастие);
   7,8 желание за слава – нежелание за лоша репутация (слава-лоша
репутация)

Разбира се, не целя да изтъкна нечии недостатъци, а по-скоро това, че има залитане в крайност.
Активен

Страници: [1] 2 3 4 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites