А най-вредно е незнанието.
"Забраненото познание беше в прадревни времена, тъй като за човешките същества е голям проблем да разберат Адам и Ева. В началото Бог създаде човешките същества отделно от небесните, които бяха съвършени. Той искаше да разбере дали тези човешки същества ще нараснат на брой, дали ще израсте тяхното съзнание и невинност. Те трябваше да станат Себереализирани. Но това беше експеримент.
Човешките същества забравиха за Бог, защото насочиха вниманието си към примамливи неща или същества. Така те се провалиха и загубиха своята невинност. Човешките същества поеха път, различен от този на невинността.
А това познание, което споменах, не е истинско познание. То беше
авидйа, изкуствено познание, познание, което казва, че човек е извършителят. До стадия на животните нямаше его, а после то – егото - започна разрухата. Това е началото на първородния грях – т.е., “аз съм нещо, “аз сам мога да направя нещо”, “аз мога сам да го направя”. Затова Бог рече: "Добре, нека видим колко сте смели”. И остави хората да решават.
И така, бяха изготвени планове. Трябваше да се помисли да дойдат инкарнации на земята, да помогнат на хората, да ги направляват, да ги уравновесят, да им дадат правилно разбиране за дхарма, за да могат хората да поддържат своето равновесие.
Но всеки път това "аз" отказваше да приеме равновесието. Това "аз" беше много далече от Реалността. Днес също виждам, че хората, които са дошли в Сахаджа Йога, не се развиват много бързо. Заради това "аз" те имат въпроси, съмнения, имат проблеми заради този първороден грях. Хората не се развиват много бързо. "Аз съм единственият, аз съм свободен... Защо това, защо онова...?"
Кои сте вие, та да задавате въпроси? Кой ви направи? Сами ли се направихте?
Какво направихте за да станете човешки същества? Защо имате такова егоистично поведение към Бог? Защо Бог ни е създал? Защо? Кои сте вие за да задавате въпроси ?
...
Като Майка Аз просто изпитвам състрадание и любов към тях и чувствам, че те можеха да бъдат спасени, но този питащ ум може да ги удави. Това е случаят с първородния грях, създаден от хората.
Освен това имахме проблеми свързани с преминаването ни от животинското царство в това състояние. Затова в нас има животински брутални обусловености." - © Шри Матаджи, Виена, Австрия – 26 септември, 1982 г.