Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 08:52:18
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Архив
| | |-+  Бхакти Йога
| | | |-+  Сахаджа Йога (Модератор: Seeker)
| | | | |-+  Защо мислите пречат на йога?
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 23 Разпечатай
Автор Тема: Защо мислите пречат на йога?  (Прочетена 6087 пъти)
Seeker
Модератор
Йогарадж
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« : 15 Май, 2011, 06:02:36 »

Целта е да се оставят мислите такива, каквито са. Ако умът не се измъчва да оценява сам себе си, което е любимото му занимание, концентрацията се постига по-лесно. И тя, както казва Чери, не означава състояние без мисли.
Когато са активни, Его-Ахамкара и Суперего-Манас се свързани съответно със Свърхсъзнание и Подсъзнание. От там идват и мислите, които пречат на йога тъй като, когато мислим се блокира Аджна.

Затова Съзнание без мисли/Нирвичар самадхи/ е първата стъпка към дълбока медитация и преминаване към по-дълбоки състояния.

Активен

Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #1 : 15 Май, 2011, 06:07:18 »

И какво от това? Ако стоя в състояние без мисли, никак няма да се различавам от един пън.
Просветленият садхак се разпознава по това, че може да излъчи адекватни на разглеждания предмет мисли. Начинаещият садхак трябва да може да каже кои са четирите вида обекти за медитация в Йога. Измежду тях не се срещат неопределими локализации "над главата".
Правилното мислене е рефлексия и поради това изисква ментално усилие, ментална практика.
Мислите са свързани с минало и бъдеще. Мисли в настоящето няма. Може да има концентрация и т.н.
Състоянието без мисли ни свърза с Настоящето и Сатва.Менталните усилия активират Манас и Ахамкара и са пречка.
Активен

Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #2 : 15 Май, 2011, 06:38:23 »

Могат да пречат единствено естествените, случайните, разсеяните мисли.

Менталното усилие не е пречка, а е необходимост, защото същността на медитирания обект се схваща под формата на припомняне - в ума, в паметта, а не като текуща визия на възприятието.
Активен
Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #3 : 15 Май, 2011, 07:15:10 »

Менталното усилие не е пречка, а е необходимост, защото същността на медитирания обект се схваща под формата на припомняне - в ума, в паметта, а не като текуща визия на възприятието.
Припомнянето не е актуалната информация за обекта и затова не е полезна. Това е минала информация, т.е. вие не сте в Настоящето-Сатва.
Паметта е Тамас-Минало и не е свързана с Реалността.
Активен

Източен
Йогарадж
Публикации: 2936

« Отговор #4 : 15 Май, 2011, 07:46:18 »

Според Вас не е полезно да държиш в паметта актуално знание за своето име, телефонен номер, адрес, текста на ЙС...?

Медитираният (възприетият) обект трябва да се положи в паметта, където чрез мисловен процес умът да го изчисти от викалпи.
Активен
Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #5 : 15 Май, 2011, 08:00:56 »

Поставяйки си вниманието върху мъртви предмети и вие ставате мъртъв.
Ако искате Просветление придържайте се към Сатва-Настоящето и се свържете с Всемирната библиотека.

Налагайки нещо в паметта вие сте предразположен към още колебанията (вичара).
Това са техники от преди хиляди години. Вие в къщи дърва ли използвате за готвене или електричество?
Това е примитивизъм, който не е нужен.
Активен

Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #6 : 15 Май, 2011, 08:15:55 »

Нещата са много прости, защото ние сме готови за йога.
Ето една девойка как се е почувствала от първоначално издигане на Кундалини по този начин:
http://vimeo.com/16881188

Да споделя и аз ,вече съм във кюпа:))
Може да ви се стори невероятно ,но гледах това ,което беше пуснал търсача,благодаря ,още веднъж!
Сайт ,който описа на курсове,медитацията на Сахаджа йога.
В друга тема обясних ,как се почувствах първият път, невероятно, след това ,медитирах си и чух похлопването в първа чакра и усещането не може да се сбърка с нищо. И тази тишина на ума се тренира постоянно ,но е изумително, колко лесно става всичко.
ЗНам, че всеки си има път ,който трябва да го измине ,за да стигне до тази точка, така ,че следвайте пътя си!Вътрешният Аз!
Благодаря за информацията!Благодаря и на Шри Матаджи!!!

http://indigota.com/index.php?topic=2981.msg48937;topicseen#msg48937
Активен

jelyuena
Садхак
Публикации: 189

« Отговор #7 : 15 Май, 2011, 08:20:57 »

Според Вас не е полезно да държиш в паметта актуално знание за своето име, телефонен номер, адрес, текста на ЙС...?

Вероятно умишлено ги смесихте. Без текста на ЙС, останалото са ненужни реквизити. Спокойно можем да ги изоставим в хода на медитацията.
 Емотикон
Активен

Истинската практика започва, когато станеш от мястото за медитация.
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #8 : 15 Май, 2011, 08:25:26 »

Много неортодоксална терминология. Откъде накъде манас е идентичен със Супер-Его. Аханкара също не е е Его, а инструмент, с чиято помощ се създава чувството за Аз и Мое, ахам-кара, букв. аз-правач.

От друга страна нирвичара-самадхи е последна степен в медитацията, която има за обект физическия космос, а не първа. Първата е савитарка-самадхи.

Не може една система, която тръгва с произволна и грешна терминология, да доведе до желания резултат.
Активен

Seeker
Модератор
Йогарадж

Сахаджа йога

« Отговор #9 : 15 Май, 2011, 08:46:49 »

Много неортодоксална терминология. Откъде накъде манас е идентичен със Супер-Его. Аханкара също не е е Его, а инструмент, с чиято помощ се създава чувството за Аз и Мое, ахам-кара, букв. аз-правач.
Манас е чувствения ум и той е свързан с Дясно полукълбо/Суперего/. Суперегото проявява нашите самскари/обусловености/.

Както е видно на картинката в началото не темата, Суперегото е продукт на Левия канал-Ида нади-Тамо гуна. Тук съм описал инфо за Ида нади.
http://yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,1997.0/

Именно Егото в нас е това, което си мисли, че е аз-правач, но в реалност всичко се извършва от Богинята Пракрити. Затова и Егото блокира Тясната врата-Аджна.
Активен

Страници: [1] 2 3 ... 23 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites