Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 09:16:41
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Санкхя-Йога
| | |-+  Съюзът между Пуруша и Пракрити
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 Разпечатай
Автор Тема: Съюзът между Пуруша и Пракрити  (Прочетена 1527 пъти)
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« : 12 Юни, 2011, 12:55:47 »

Най-известната аналогия е съюзът между сакатия и слепия. Слепият носи на гърба си сакатия, а сакатият му дава указания накъде да върви.
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #1 : 12 Юни, 2011, 06:06:22 »

Другата "най известна" аналогия е от самият Ишвара Кришна в неговата Самкхя Карика където от сутра 59 нататък той сравнява Пракрити с танцьорка която след като си е изиграла танца пред публиката се отдръпва от сцената. Тя си мисли по схемата: Бях видяна от публиката, няма нужда повече да танцувам. По същият начин Ишвара Кришна казва, че Пракрити престава да оперира след като се е представила пред Пуруша.
Интересни са коментариите на Вачаспати Мишра в неговата Татва Каумуди към Самкхя  кариката на Ишвара Кришна. Имам превода на свами Вирупакришнананда от мисията на Рамакришна и не си спомням бях ли го пуснал тук преди години още?
« Последна редакция: 14 Юни, 2011, 12:04:49 от Брахман » Активен
pada
Йогарадж
Публикации: 1168

« Отговор #2 : 13 Юни, 2011, 03:19:28 »

Цялата Гита се опитва да обясни този "съюз", нали БГ носи неговото име - "Божествена Йога":

БГ ІХ.4: Целият този свят е проникнат от Мене в Моята непроявена форма. Всички същества са в Мене, но Аз не съм в тях.

БГ ІХ.5: Нито пък съществата са в Мене, виж Моята божествена Йога! Моят Аз поражда съществата и ги поддържа, при все че не е в тях.

БГ ІХ.10: Благодарение на Мене - Върховния Наблюдател, пракрити поражда подвижното и неподвижното. Поради тази причина, Каунтея, светът се изменя нееднократно.

БГ-бхашя ІХ.10: "Благодарение на Мене" - върховния Наблюдател, Неизменния, чиято същност е чистото съзерцание.

БГ ІХ.11: Глупците се присмиват на Мене - приелия човешки облик, тъй като не познават висшето ми битие на Парамешвара на съществата.

БГ ІХ.12: Безплодни са техните желания, безплодни са техните действия и безплодни са знанията им, а те са лишени от ум, захвърлени в обятията на демоничната пракрити.

БГ ІХ.13: Но великите души, обосновани в божествената природа, о, Партха, и познали Ме като неизменния източник на съществата, Ме обожават с нераздвоено съзнание.
Активен

Една рисунка струва повече от хиляда думи
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #3 : 13 Юни, 2011, 08:28:20 »

Цялата Гита се опитва да обясни този "съюз", нали БГ носи неговото име - "Божествена Йога":

Няма такова нещо. Бхагават Гита е основата на Веданта. Във веданта Брахман е основата на всичко. Във веданта не се говори за "съюз" между пракрити и пуруша. Там по скоро става дума за "заблуда" или за "погрешна идентификация" или за "незнание" - авидя, или за "илюзия" - мая. Зависи коя интерпретация на веданта се следва. Според някой видове веданта има дуализъм, според някой има монизъм. Но при всички случаи там няма съюз!

За съюз по скоро се говори в Йога и в Санкхя но дори и там думата съюз е малко пресилена. По скоро става въпрос за някакво взаимодействие, някакво влияние на едното върху другото.

П.П.
Всички цитати които сте дали нямат никакво отношение към съюза между Пракрити и Пуруша! Всеки един от тези цитати имат съвсем друго предназначение и обясняват съвсем други неща в Бхагават Гита.
Активен
pada
Йогарадж

« Отговор #4 : 13 Юни, 2011, 11:04:54 »

Затова съм сложил съюз в кавички. Никъде в Санкхя не се твърди, че Пуруша и пракрити  "контактуват" по някакъв начин. Намигване

И сте прав за цитатите - точно затова съм ги дал - вижте и подчертаното. Емотикон

Цитат
Бхагават Гита е основата на Веданта.

Гита е на всички. Намигване
Веданта не може да обира всичко най-хубаво. Намигване
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 14 Юни, 2011, 12:02:58 »

Гита е на всички. Намигване
Веданта не може да обира всичко най-хубаво.

Разбира се че всеки може да я ползва, в това няма нищо лошо. Но по принцип във веданта има три основни стълба, три подпори на които тя се крепи и без които не може: Това са ведите и упанишадите, Брахма Сутра и Бхагават Гита. Така е прието.

Както е прието например в Будизма че има четири основни истини. Те могат да бъдат изучавани от всички и всеки да ги ползва но те са си основата на будизма. В такъв смисъл го казах...
Активен
pada
Йогарадж

« Отговор #6 : 14 Юни, 2011, 12:08:25 »

Цитат
Но по принцип във веданта има три основни стълба...

Знам, Брахман. Емотикон
Шегувам се. Емотикон
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #7 : 14 Юни, 2011, 07:49:39 »

Връзката между Пуруша и Пракрити се нарича самйога (контакт). Това е отношение (самбандха), което съществува между субстанциите - било то материални или идеални. Отношението между субстанцията, от една страна, и атрибутите, особеното и общото, от друга страна, се регулира от категорията самавая, присъщност. Например, връзката между два атома (параману-самбандха) е самйога. Връзката между гърнето и неговия цвят се регулира от категорията самавая.

Връзките между причината и следствието могат да бъдат присъщи (самавета) и неприсъщи (асамавета). Атомите са присъща причина на гърнето, цветът на глината е неприсъща причина на цвета на гърнето. Огънят е инструментална причина (нимитта-карана) за промяната на цвета на гърнето при изпичането му.

Пуруша не е причина на пракрити, затова връзката между тях не е каузална. И двете са автокаузални субстанции. Пракрити не е еманация или инобитие на Пруруша, нито пък Пуруша е еволюционен продукт на Пракрити. Връзката между тях се поражда поради тяхната близост (самнидхи) и поражда определени индукционни илюзии. Пракрити започва да си въобразява, че е субект на собствената си съзнателност, тъй като поради близостта си до нея Пуруша се отразява в най-чистата част на пракрити, саттва. От своя страна Пуруша си въобразява, че има реално тяло и е активен творец, поради ирадииращата енергия на Пракрити.

Във всеки случай връзката между тях не е реална, а, така да се каже, виртуална, дължаща се на незнанието. Името на тази илюзорна материална зависимост на Пуруша е Йога.

Йога и иго (робство) имат един и същ корен.

Веданта отхвърля реалността на пракрити, затова целият свят за нея е илюзия, мая. Будизмът отхвърля реалността на Пуруша, който е само име за някаква съвкупност от свойства (дхарми). Според по-умните будисти дори и това му е много - пуруша не е дхарма, не е съвкупност от дхарми, не е и нещо различно и съществуващо отделно от дхармите. Пуруша е трансцендентална илюзия за самосияйност, стабилност и блаженство, а на практика е нищо, шуня.
Активен

Quiet
Йогарадж
Публикации: 1029

« Отговор #8 : 14 Юни, 2011, 08:19:59 »

'Нищо'  би означавало, че остава трайност, шунята е "само за целите на обучението".
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
Plotin
Ведик
Самадхин
**
Публикации: 445

« Отговор #9 : 14 Юни, 2011, 08:35:46 »

'Нищо'  би означавало, че остава трайност, шунята е "само за целите на обучението".

Наистина, единственото трайно непроменящо се "нещо" е "нищото"! Емотикон
Активен
Страници: [1] 2 3 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites