Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 09:19:47
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Индийска психология
| | |-+  Реализация и Самопознание
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] 3 4 ... 17 Разпечатай
Автор Тема: Реализация и Самопознание  (Прочетена 4510 пъти)
Гергана
Вивекин
Публикации: 966

« Отговор #10 : 02 Юли, 2011, 08:00:41 »

Активен

САХАДЖА ЙОГА
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #11 : 02 Юли, 2011, 09:15:49 »

Да опознаеш Бог чрез себе си и себе си чрез Бог.

Еее в престарата Санкхя е било така както казвате...

Във съвремената йога обаче (съвремена в смисъл на последните 2000 години поне!! тоест от времето когато старите упанишади биват признати за абсолютен авторитет в Индия) е правилно да се каже: Да познаеш Бог в себе си, и себе си като Бог.

Активен
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #12 : 02 Юли, 2011, 09:25:52 »

Да опознаеш Себе си чрез Реализацията

Чудя се кой идиот на времето в България е превел английската дума self realization Селф Реализейшън като Себе Реализация? Който и да е бил е успял да насади в главите на Българите една колосална глупост и заблуда която и до сега се шири навсякъде. to realize something "ТУ РИЪЛАЙЗ СЪМТИНГ" на английски означава да го "разбереш" да го "откриеш". В такъв смисъл се употребява думата. Да се открие истинкото АЗ!! Познай Себе си!!! Това е селф реализейшън!!!

Българите обаче, в това число и аз докато бях в България си мислих че Себе Реализацията означава да се "реализираш" като добър гражданин, да се "реализираш" като морална личност, като всестрано развита личност която разбира от спорт, от наука, от изкуство и т.н. Това беше съдържанието на думата "реализация" която разбирах тогава и която за съжаление продължават да разбират доста хора в България. Това действително е едно от значенията на думата, но това значение НЕ СЕ РАЗБИРА В СЛУЧАЯТ!!!

Кой е насадил в главите на хората тази грешка? Може би е направена дори съзнателно от комунистическата пропаганда тогава? Може би от Людмила Живкова и нейният пропаганден апарат, тази дума се е наложила по такъв изкривен начин?

Аз когато дойдох тук в Англия и се изложих веднъж доста яко, като започнах да обяснявам думата Селф Реализейшън на англичаните. Още се изчервявам като си помисля в какво смешно положение съм изпаднал тогава....
Активен
Гергана
Вивекин

« Отговор #13 : 02 Юли, 2011, 10:10:02 »

Във съвремената йога обаче (съвремена в смисъл на последните 2000 години поне!! тоест от времето когато старите упанишади биват признати за абсолютен авторитет в Индия) е правилно да се каже: Да познаеш Бог в себе си, и себе си като Бог.

Някой да не вземе да реши,че е станал Бог,че ще го изпратят да прави компания на "Рогатия"  Намигване
Активен

САХАДЖА ЙОГА
Гергана
Вивекин

« Отговор #14 : 02 Юли, 2011, 10:12:03 »

Да се открие истинкото АЗ!! Познай Себе си!!! Това е селф реализейшън!!!

Добро утро Емотикон
Активен

САХАДЖА ЙОГА
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #15 : 02 Юли, 2011, 10:32:11 »

Някой да не вземе да реши,че е станал Бог,че ще го изпратят да прави компания на "Рогатия"

Еее предполагал съм че Гергана е начинаеща, но не съм и помислял дори че може да е толкова назад с материята, че да не знае дори НАЙ НАЙ НАЙ основните неща. При това Герганчето се мисли за "реализирана"!?!?! Кой знае какво разбира тя под реализация? Сигурно вибрации пред портрета на Нирмала? ЕмотиконЕмотикон

Просветлението, или Мокша, или реализацията, се състои в това да се разбере че има идентичност между Атман и Брахман. Че дълбоко в човек неговото истинско АЗ, не е нищо друго освен самият Брахман. АБСОЛЮТНО ЦЯЛАТА ИНДИЙСКА ФИЛОСОФИЯ СЕ СЪСТОИ ИМЕННО В ТОВА!!! Ако Гергана не е разбрала дори това елементарно и основно нещо, как може тя изобщо да говори за "реализация"? В какво се състои тогава нейната реализация? Как я разбира? Изобщо към какво се стреми тя?

Йогинът се стреми да се отъждесви с ЦЯЛОТО, с ВСЕОБЩОТО, с ВСИЧКОТО, с УНИВЕРСАЛНОТО, тоест с БРАХМАН.

Писал съм го това и пак ще го пусна, нека да се среща по често!!!

Според едно традиционно предание в началото на съзиданието, когато хората били душевно чисти, учението (на Веданта) се е предавало много лесно от Учител на ученик. Начинаещият отивал при Учителя с наръч дърва за огнището и с молба да бъде приет за ученик. Наръчът дърва символизирал готовността на Садхака (практиканта) да служи вярно на своя наставник. След като ученикът прекарвал съответен период на предена служба, Гуруто му предавал цялото учение на Веданта, което се състояло само от четири изречения. Ученикът размишлявал върху тяхното значение и не след дълго постигал просветление. По-късно, когато душевната чистота на хората намаляла заради многобройните им желания, (васани) станало невъзможно само с четири изречения да се предаде цялото учение. Налагало се да се напишат обяснения към тези четири изречения. Така били написани четирите Веди. Още по-късно, когато душевната чистота на хората отново се влошила се наложило да се напишат обяснения към четирите Веди. Така били създадени Упанишадите, философията на Веданта, Брахма Сутра. А когато хората не можели вече да разбират и значението на Упанишадите се наложило да се напишат двата велики епоса на Индия, Махабхарата и Рамаяма, Пураните - сборници от множе-ство предания и митове. От тогава насам се появяват от време на време гиганти на мисълта, като  Ади-Шанкара-Ачария, които да обяснят всички тези писания.
Дали това предание е истина не е важно, но е факт, че ядката, сърцевината на Ведите и Веданта са четири велики изречения или изявления - четири Махавяки. Те са:

1. Прагнянам Брахма - БРАХМАН ТОВА Е ВИСШИЯ ПРИНЦИП НА ПОЗНАНИЕ (Айтрея упанишада - 5.3.)

Това изречение или изявление - Вакя - е основата на Риг Веда. Тя се нарича още Лакшана вакя - дефиниционно изявление. Тази Махавакя дава дефиниция на висшата обективна реалност наречена Брахман. Брахман или Бог не може да стане обект на познание, тъй като е познавателния принцип, с който може да се познае всичко. Например, маса или стол са предмети, които могат да станат обект на възприемане от очите; очите могат да станат обект на възприемане от ума; ние можем да бъдем съзнателни, да сме будни по отношението на това какви мисли, възприятия, настроения или чувства има в ума ни. Но ние не можем да сме будни за нашата будност, не можем да сме съзнателни, за нашата съзнателност. Тази Чиста Будност, това чисто съзнание е това, което се нарича Брахман.

2.Тат Твам Аси - ТОВА СИ ТИ (Чхандогия упанишада - 6.8.7.)

Тази Вакя е основата на Сама Веда. Тя се нарича още упадеша вакя - изявление на съвет. Думата “това” се отнася за индивидуалното необусловено съзнание наречено Атман. Това е нашето истинско Аз, това е чистото индивидуално съзнание, това е онази будност в нас, която е незамърсена от каквото и да е желание, стремеж, оценка, сравнение и т.н.

3.Аям Атма Брахма- ТОЗИ АТМАН Е БРАХМАН (Мандукя упанишада - 2.)

Тази Вакя е основната ядка на Атхарва Веда. Тя се нарича още абхяса вакя - изявление за практикуване. На този етап ученикът чрез шравана, манана и нидидхясана открива идентичността между индивидуалното необусловено съзнание Атман и общото космично съзнание Брахман.

4.Ахам Брахма Асми - АЗ СЪМ БРАХМАН (Брхадараняка упанишада - 1.4.10.)

Тази Вакя е сърцевината на Яджур Веда. Това изречение се нарича анубхава вакя - изявление от опитност. Постигайки крайната цел просветлението, откриването на истинското Аз, ученикът заявява с увереност идентичността си с Брахман (Бог).  

ПП Герганче, дължиш ми 10 простирания в краката и да си окачиш моят портрет в стаята, на мястото на Нирмала  Ухилено  Твоето "добро утро" е част от сънят ти!! Чети ме повече и ще ти просветне  Ухилено
Активен
Гергана
Вивекин

« Отговор #16 : 02 Юли, 2011, 10:41:26 »

Цитат
Йогинът се стреми да се отъждесви с ЦЯЛОТО, с ВСЕОБЩОТО, с ВСИЧКОТО, с УНИВЕРСАЛНОТО, тоест с БРАХМАН.

Поне на теория нещо сте го разбрал ЕмотиконВреме е да го постигнете и на практика Намигване
Активен

САХАДЖА ЙОГА
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #17 : 02 Юли, 2011, 10:46:08 »

Поне на теория нещо сте го разбрал ЕмотиконВреме е да го постигнете и на практика Намигване

Я обясни какво искаш да кажеш с това:

Някой да не вземе да реши,че е станал Бог,че ще го изпратят да прави компания на "Рогатия"  Намигване

Интересно защо по сектите, човек когато се посере, вместо да си смени гащите, се парфюмира  Ухилено Ухилено Ухилено
Активен
Гергана
Вивекин

« Отговор #18 : 02 Юли, 2011, 10:53:05 »

Интересно защо по сектите, човек когато се посере, вместо да си смени гащите, се парфюмира  Ухилено Ухилено Ухилено

А уж сте бил да учите 3 години в Академията на Веданта в Индия Емотикон

П.П Преди време ви казах,че трябва да се научите да четете между редовете Намигване
Активен

САХАДЖА ЙОГА
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #19 : 02 Юли, 2011, 10:58:39 »

П.П Преди време ви казах,че трябва да се научите да четете между редовете

Колкото и парфюм да слагаш, то пак си мирише.  Ухилено Ухилено Широка усмивка Намигване

Прочети внимателно за Махавяките!!! Опитай се да разбереш, питай ако не ти е ясно, ще ти обясня. Това е изключително важно, ако не разбираш Махавяките, НИЩО НЕ РАЗБИРАШ!!!!!!!!!!!!!!!

Пак ти казвам сериозно, прочети ги!!!
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 17 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites