Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 09:32:09
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Будизъм (Модератор: dagpo)
| | |-+  Ясни и Пусти
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 12 Разпечатай
Автор Тема: Ясни и Пусти  (Прочетена 2841 пъти)
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« : 12 Октомври, 2011, 06:57:32 »

Направи ми впечатление, че в някои буддистки (ати-) тантри върху предметите се медитира като ясни/лъчисти по природа и празни в своята собствена същност. Докато това има обяснение (което ми е само смътно ясно), то забележителна е приликата с йога сутра 1.43 и 3.3. Там обаче превеждаме нещата по-различно. Там обекта/нещото (артха) бива ясен (нирбхАса). Защо?

В дзогчен субекта медитира върху тялото си също като ясно/сияйно по природа, но празно в същността си. Това замества собстената визуализация като божество от ати-йога.

Но, темата ми беше: В приемствените традиции имаме 2 характеристики на медитацията - 1.яснота/сияйност и 2. пустота. В йога сутра превода излиза, напълно извън контекста на приемственостите традиции. (Т.е. лингвистично "изсмукан от пръста")

Ще се радвам на всички коментари, които ме научават не нещо ново. (Откъде произлиза будисткия контекст, дали санскрита на ЙС позволява друго четене, коментар на коментарите и пр.  Емотикон)
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #1 : 12 Октомври, 2011, 09:15:46 »

http://yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,482.msg4491/#msg4491
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #2 : 13 Октомври, 2011, 09:56:16 »

Да, препрочитам го. Като, че ли Бходжавритти най-добре обяснява двета характеристики. Но, се надявам и на коментар в/у буддистката интерпретация. (които май са разлини в махаяна и ваджраяна)
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #3 : 13 Октомври, 2011, 08:59:01 »

На мен повече ми допада Бхаваганеша.

В Махаяна тръгва някаква изключително сложна метафизика тъкмо защото основите на будизма отричат метафизиката.

http://www.google.com/search?q=sambhogakaya+clear+light
Активен

dagpo
Модератор
Йогарадж
Публикации: 1139

« Отговор #4 : 22 Октомври, 2011, 02:56:31 »

Не съм компетентен да коментирам, но накратко това е същото като "Пустотата е форма, формата - пустота" и т.н. Яснотата се отнася до възприятието на обектите, които са пусти. Отнася се до Дхармакая и Рупакая... Но наистина е необходим автентичен учител, за да си изясните въпроса.
Активен

न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं
न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं। १९

MMK, 25-19
Pelin
Самадхин
Публикации: 430

« Отговор #5 : 22 Октомври, 2011, 03:15:25 »

Направи ми впечатление, че в някои буддистки (ати-) тантри върху предметите се медитира като ясни/лъчисти по природа и празни в своята собствена същност. Докато това има обяснение (което ми е само смътно ясно), то забележителна е приликата с йога сутра 1.43 и 3.3. Там обаче превеждаме нещата по-различно. Там обекта/нещото (артха) бива ясен (нирбхАса). Защо?

В дзогчен субекта медитира върху тялото си също като ясно/сияйно по природа, но празно в същността си. Това замества собстената визуализация като божество от ати-йога.

Но, темата ми беше: В приемствените традиции имаме 2 характеристики на медитацията - 1.яснота/сияйност и 2. пустота. В йога сутра превода излиза, напълно извън контекста на приемственостите традиции. (Т.е. лингвистично "изсмукан от пръста")

Ще се радвам на всички коментари, които ме научават не нещо ново. (Откъде произлиза будисткия контекст, дали санскрита на ЙС позволява друго четене, коментар на коментарите и пр.  Емотикон)
Това за което сега се сещам по този въпрос е:
Цитат
Пустата същност на ума - Амитабха - дхармакаевия ум;
Лъчезарната, ясната природа на ума - Авалокитешвара - самбхогакаевия ум;
Всичките мисли, възникващи в ума - Падмасамбхава - нирманакаевия ум;
Кунга Тензин

Също така - Дхармадхату и осемте присъщи качества.

Друго, като паралел, мога да посоча това:
http://www.youtube.com/watch?v=4UPbJG2VO4A&feature=player_embedded
 Емотикон

Не съм компетентен да коментирам...
Чудесно е да се наблюдават цветовете на дюлята...
Активен

Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен...
dagpo
Модератор
Йогарадж

« Отговор #6 : 22 Октомври, 2011, 08:50:33 »

T
Това за което сега се сещам по този въпрос е
Добре би било да разбирате нещо преди да го цитирате. А и от този ужасен превод, човек остава с впечатление, че има три ума. Както и да е...
Активен

MMK, 25-19
dagpo
Модератор
Йогарадж

« Отговор #7 : 22 Октомври, 2011, 09:26:05 »

Сега видях, че ще дали линк към Дънов... Без коментар.
Активен

MMK, 25-19
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #8 : 23 Октомври, 2011, 07:44:54 »

http://dharma.org.ru/board/topic404.html
Активен

Pelin
Самадхин
Публикации: 430

« Отговор #9 : 23 Октомври, 2011, 09:36:20 »

Сега видях, че ще дали линк към Дънов... Без коментар.
Че какво му е на Дънов, бре?
Верно е по-добре за вас самия да не коментирате неща, с които ич не сте запознат - нал тъй сам вие съветвате!?:-)
Предубеденото оплюване, което често се върши от невежество и слепота, създава карма.:-)
Активен

Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен...
Страници: [1] 2 3 ... 12 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites