Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 09:39:18
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Будизъм (Модератор: dagpo)
| | |-+  Бардо на смъртта - 40 или 45 дни
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 Разпечатай
Автор Тема: Бардо на смъртта - 40 или 45 дни  (Прочетена 1468 пъти)
bdesheva
Йогин
**
Публикации: 37

« : 05 Ноември, 2011, 11:40:12 »

Поставям един въпрос, който ме занимава от дълго време и се надявам да ми помогнете в намирането на отговор. В Тибет, когато някой умира или вече е навлязъл във фазата на смъртта, викат ламата, който започва да му чете Бардо Тьодол и това продължава определен брой дни. Включително и след като тялото е изгорено. Ламата води умрелия. След 45-ия ден имаме прераждане.
В България, предвид културалния ни облик - продиктуван от религията, се спазват 40 дни, независимо дали някой е вярващ или не. После... никой не знае. Но всеки, който е преживял раздяла с близък, знае за определени феномени, случващи се в дома му, известно време след това, че и години по-късно. Тук не поставям въпроса дали това е вярно. Търся съпоставка. И се чудя, защо нашите мъртви се бавят с прераждането, независимо коя част от тях се преражда? Дали културалната ни обособеност на души не ни принуждава да витаем в безвремието, докато най-сетне не се намерят подходящи родители, при които да изявим кармичните си следи в нова самоличност? А, и къде се губят тези 5 дни?
Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**
Публикации: 3432

Сахаджа йога

« Отговор #1 : 05 Ноември, 2011, 11:51:13 »

До 40 дни духът се витае из нашия свят. След това ако пожела го взимат "нагоре" за почивка и чак след известно време се преражда.
Тези, които не искат да ги взимат "нагоре" остават сред нас и се виждат като тези кръгове/дясно и в средата/.

Активен

bdesheva
Йогин
**

« Отговор #2 : 05 Ноември, 2011, 12:17:28 »

... След това ако пожела го взимат "нагоре"...

Кой го взима и защо тибетците не ги взимат? Те определено имат едно по-здраво отношение към смъртта от нас и изобщо Изтока, съпоставен с християнизирания Запад, който си чака Съдния ден. (Тук е и нашего брата, българина.) Пък и това "пожелаване" директно ни вкарва в патика-самупада, сиреч ние нямаме никакъв шанс за Просветление.
« Последна редакция: 05 Ноември, 2011, 06:07:53 от Брахман » Активен

Seeker
Ведик
Йогарадж
**

Сахаджа йога

« Отговор #3 : 05 Ноември, 2011, 12:26:41 »

Точно така. Тези, които остават тук са обвързани с желания и в това свое състояние не могат да еволюират.
За съжаление тибетците се занимават с бхут-видйа, прита-видйа и смашаан-видйа.
http://yoga.eurasia.bg/forum/index.php/topic,1770.msg20527.html#msg20527
Активен

bdesheva
Йогин
**

« Отговор #4 : 05 Ноември, 2011, 06:39:12 »

За съжаление тибетците се занимават с бхут-видйа, прита-видйа и смашаан-видйа.
http://yoga.eurasia.bg/forum/index.php/topic,1770.msg20527.html#msg20527

За наше или за тяхно съжаление - това на тибетците?

Активен

Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #5 : 05 Ноември, 2011, 07:13:25 »

В България, предвид културалния ни облик - продиктуван от религията, се спазват 40 дни, независимо дали някой е вярващ или не.

Аз не съм вярващ и искам да попитам за какви 40 дена става въпрос? Аз не спазвам наистина никакви 40 дена. Имам доста починали роднини но... не съм спазвал абсолютно нищо. Тези които вярват в ортодоксалното християнство, те спазват да! Не знам какво е точно но правят там някакви помени на 40 дена. Аз специално като невярващ обаче не спазвам абсолютно нищо  Ухилено Пет пари не давам за 40, 50 или 60 дена.Споменът за близките ми избледнявя с времето, но.. не спазвам абсолютно никакви правила. Та какво точно искате да кажете? Бихте ли пояснили?
Активен
Източен
Йогарадж
Публикации: 2937

« Отговор #6 : 05 Ноември, 2011, 07:34:03 »

И се чудя, защо нашите мъртви се бавят с прераждането, независимо коя част от тях се преражда?

На българина му се прераждат културално етичните страсти и ирационалните убеждения.
Активен
Seeker
Ведик
Йогарадж
**

Сахаджа йога

« Отговор #7 : 05 Ноември, 2011, 08:18:16 »

За наше или за тяхно съжаление - това на тибетците?
Едно цяло сме.
Активен

bdesheva
Йогин
**

« Отговор #8 : 06 Ноември, 2011, 01:03:57 »

Аз не съм вярващ и искам да попитам за какви 40 дена става въпрос?

Това са 40-те дни, в които се смята, че починалият обитава дома, близките и т.н. Спазват се определени ритуали, в провинцията - повече, в големите градове - по-малко. Да, това е свързано с православието, с ковчега на Ной и т.н. и т.н. И, разбира се, ни е семитско наследство (от любимите ви "чафути"). Подсещам ви, Брахман, че вие не сте статистическа извадка. Явно.  Намигване Аз имах предвид обикновените хора, за които това е едва ли не тема табу и съответно не са подготвени за нея - нито отиващите си, нито изпращачите. Степента на осъзнатост винаги е от значение. Осъзнатост при такава висока степен на страх няма. Не случайно в будизма има медитация върху смъртта.
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #9 : 06 Ноември, 2011, 02:35:00 »

... И, разбира се, ни е семитско наследство (от любимите ви "чафути").

Това пък от къде го измъкнахте? От вчера се познаваме и не съм споменавал нито дума по този въпрос?

Това са 40-те дни, в които се смята, че починалият обитава дома, близките и т.н. Спазват се определени ритуали, в провинцията - повече, в големите градове - по-малко. Да, това е свързано с православието, с ковчега на Ной и т.н. и т.н.

Според мен тези 40 дена са свързани с нещо чисто психологическо. Най вероятното е че около 40 дена трае шока от загубата на близък човек. След това като че ли започва някакво "притъпено свикване" с факта че човекът повече няма да го има. Всяка религия си дава свое обяснение на този "Шоков Период". Вярата че близкият е "наоколо" има вероятно лечебно въздействие, хората могат да приемат по лесно абсурдният иначе факт на смърта. За доказателство че умрелият е "наоколо" може да послужи често сънища за починалият, дори понякога и халюцинации на близките.

След "шоковият период" религиите обясняват че умрелият си е "заминал", преродил, и т.н. което означава че близките вече трябва да приемат факта директно, смръта си е смърт и връщане назад няма  Ухилено

Не случайно в будизма има медитация върху смъртта.

Деветте гробищни медитации... погледнете цитата по към края са дадени... но предполагам, че вие се придържате към съвсем различно обяснение и интерпретация...

http://yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,2325.msg24204/#msg24204
Активен
Страници: [1] 2 3 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites