Базирайки се на тази съпоставка, можем да направим следната интересна забележка за пантеона на митичните същества:
В този смисъл немъртвите се намират на обратния край като, противообраз на йогина и сиддхите (съвършените същества). Немървите са разнообразни митични създания, някои които описвам по-долу.
1. Гхола - няма-аз, няма его и е лишено от желание. Това е съществото едно с природата в, което тя се проявява в всоя вечен образ. Т.е. точно както чистия дух би трябвало да се преражда, така и грубата материя на гхолата съществува вечно.
2. Зомби - Напълно телесно създание, но притежаващо базовите инстинкти движещи съществата: Ненаситен глад. Едновременно с това, явно също като гхолата с подтисната имунна функция - т.е. базвото ниво на телесното "аз" разпознаващо мое и не-мое. Не съществува. Зомбито е същество единно с природата. То изразява ненаситния глад на природата. Според философа
Д. Денет, няма никаква разлика между човек и зомби. Аз трябва да се съглася с него: Съвременния човек в своят ненаситен консуматорски дух, е зомби. Хтоничен образ, на вечната жажда и глад и вечен живот.
3. Тук ми е трудно: Единственото което се сещам е "The Allien"Чужденеца от оня научно фантаситечен филм за едно извънземно чудовище. Олицетворяващо не само ненаситния глад, но и квинтесенцията на инстинкта за размножаване. Чужденеца е ката "Линга-Йони" в едно. Размножителни органи лишени от принадлежащия им субект. За това подсещана благодаря на
Славой Жижек (един от нащумялите в момента философи от "Reading Lacan". (препоръчвам ви го за коледа). Т.е. имаме не-мъртво същество, не само гладно но и олицетворяващо същността на олицетваряването.
4. Вампири и пр. Ще се радвам някой да допълни
Традиционно "йога" спектъра е обратното.
Няма его но и не се интересува от тяло. Или пък само се интересува от духа.

Милих си какво сериозно може да се научи от цялата смешка? Може би, че в съверемието хората се стремят да станат "не-мъртви". Вечна гладна консумация. (не само на материялно). Другото към което се стремим - не-мъртви, вечно млади със всякакви средства, с бледа от пластични оперции кожа. Нещо като вампири.
Всъщност, защо йогите не са зомби. Не са ако разгледаме креативното като контрапункт на консуматорското. Или също в средновековния смисъл ако отхърлим грубо-материялното, заради "предполагаемо-духовното"