azsamsega
Гост
|
 |
« : 13 Януари, 2012, 03:27:52 » |
|
10 духовни аксиоми за живота и тяхното разбиране - малко материал за НЕ-мислене... от Йога Библията Аз Съм Сега
А.I. Смисълът на живота е в самия живот. Р.I. Умът може да разбере тази аксиома със силата на чистия разум. Умът е много силен чист разум, който може да открие Бог навсякъде само със спекулацията на чистия разум – спомнете си за Имануел Кант и неговата „Критика на чис- тия разум“.
А.II. За да има смисъл, животът трябва да е безкраен. Р.II. Философите екзистенциалисти най-добре обясняват тази аксиома. Запознайте се с идеите им и ще разберете тази аксиома лесно и правилно. Дотук умът е голям приятел по пътя към духа. Бъдете с ума си добри приятели винаги.
А.III. Бог гарантира безкрайността на живота. Р.III. Тази аксиома умът не може да разбере. Не може да я разбере, защото умът не може да провери вечното – той е краен. Тук за първи път се появява ограничеността на ума. Ако продължим да мислим, следва страданието. Тук е добре да не обръщаме внимание на ума и да продължим с другите инстру- менти за познание на действителността – интуи- цията, медитацията, любовта, вярата…
А.IV. Пътят за осъзнаването на Бог е пра- вилна философия и правилна практика. Р.IV. Тази аксиома се започва с ума – той е на- шият голям приятел и се прилага на практика със силата на импулса живот. Скоро се разбира, че път няма и с нищо конкретно не може да се постигне духовно развитие, но то може да се случи у нас с помощта на много неща.
А.V. Пътят е навътре у нас – там е волята, силата, любовта, там е самадхи. Р.V. Тази аксиома се разбира с наблюдение на вътрешния ни свят. Умът само задава посоката на наблюдението – наблюдателят го изживява и го осъзнава. Случва се самадхи. След самадхи пак има живот и се оказва, че животът е по-важен от самадхи. Така се обезсмислят всички усилия за духовно развитие и се постига истинското състо- яние на живота отвъд самадхи – това е Аз съм сега, Духовна хата йога. Другото е умствена спекулация. А тук умът не помага.
А.VI. Път за духовно спасение няма. Пъ- тят е илюзия. Р.VI. Тази аксиома се разбира само с практика. Умът тук е безсилен. Медитацията е пътят към тази аксиома – тя помага. Медитирайте над Бог и ще разберете живота. Няма път – има разширяване на съзнанието. Ние никога не сме се отделяли от Бог. Ние винаги сме били и ще бъдем на пътя. Ние сме безгрешни. Грехът е от ума. Ние сме свръх- съзнанието. Ние сме Бог. животът и Бог са едно.
А.VII. Бог това е моето Свръх-Аз. Ние всич- ки сме с едно Свръх-Аз. Р.VII. Тази аксиома може да се разбере, като се преживее вътрешното усещане за сила, спокойс- твие и вяра в Бог. За преживяването й помага Бог, интуицията, чистотата, вярата и 0 йога сутри.
А.VIII. Ние сме тук, за да се забавляваме с живота. Р.VIII. Ние сме тук, за да се забавляваме с добро- то и злото, с радостта и страданието, с щастие- то и нещастието. Ние сме тук, за да гледаме филма на живота безпристрастно и страстно. Медита- цията, любовта и прощаването е пътят на разби- рането на тази аксиома.
А.IX. Твоят път не е моят път, но твоят път води до моя път. Р.IX. Медитирайте и разберете тази аксиома – тя се случва у вас.
А.X. Върви по твоя път, за да дойдеш до мен. Аз съм навсякъде. Р.X. Медитацията отново е пътят за разбира- нето на тази аксиома
АУМ...
|