Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 10:08:56
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Тантра Йога
| | |-+  Агхора
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] Разпечатай
Автор Тема: Агхора  (Прочетена 3594 пъти)
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #10 : 24 Август, 2006, 10:06:54 »

Сексът като „духовна практика” не е бил чужд на нито една религия. И при мюсюлманите, някой суфистки секти, и при индусите, и будистите, и дори при християните има такива отклонения. В днешно време има поне 20 тина християнски секти в които се прави луд секс, главно в Америка разбира се Емотикон

Но при йога и Агхорите по специално това надминава абсолютно всички други религии. Да се прави секс със животни, или с умрели трупове като духовна практика, това поне аз не съм го срещал в други религии.

Какъв е смисълът на подобни практики? Може ли изобщо да се смята за йога?

Установяването на различни табу или ограничения в секса, в различните общества е било резултат по всяка вероятност на дълъг опит и практика. Най вероятно хората са забелязали, че разпуснатост в областта на секса води до различни заболявания. Също така зачеването между хора които са близки роднини би довело до генетични проблеми в потомството. Пък и естественият стремеж главно на мъжкият биологичен индивид да „продължи” своето потомство и да не позволява на другите да се съешават с женската. (При женските индивиди е обратното, при тях има естествен стремеж към съвкупление с повече мъжки индивиди за има продължение на потомството.)

Всички тези фактори са наложили в обществото система от правила за това как, с кого, кога, къде може и не може да се прави секс. Тези правила се предават в обществото на малките, децата още от рана възраст биват „научавани” на това кое е правилно и кое не.

Идеята на Йога е да се освободи човек от тези „изкуствени” правила и норми защото в много случаи те могат да се окажат препятствие, ограничение, водят до нежелани резултати. Ограниченията в секса трябва да бъдат така както и всички други ограничения. Ограничението трябва да се прави не защото някой е казал нещо, не защото някой е писал нещо, не защото „не било правилно” и т.н. Защото подобни ограничения водят до фрустрация и извращения. Ограничението трябва да става поради РАЗБИРАНЕ НЕОБХОДИМОСТА ОТ ОГРАНИЧЕНИЕ. Тогава проблеми няма.

Специално в секса, има и нещо друго. Сексуалната обусловеност не е само обществена, наложена от обществото, но и естествена, наложена от самата природа, от самият живот, от биологията на човек като живо същество. Да се излезе извън сексуалната обусловеност като даденост от природата е едно от най трудните неща. Всички знаем примера с Бил Клинтън, който не е проявил необходимото въздържане и това почти му костваше президенството. Агхора когато се впускат в сексуални оргии, в същото време трябва да се „самонаблюдават” и да „осъзнаят”, че секса е една обусловка, едно желание, което когато се осъзнае, може да бъде контролирано.

Когато един агхора премине през различните практики, той разбира че СЕКСЪТ НЕ Е В ДРУГИЯТ, а в собствената му глава. Секс може да се прави с хора от същият пол, с животни с трупове, но в края на краищата всичко е една илюзорност, един фалш. Всичко е една проекция на ума, върху външният предмет. Човек си въобразява разни неща, проектира ги върху външният предмет, и след това си въобразява че те са тези които са му донесли щастието и удоволствието. Чрез йога човек се стреми да разбере че всичко е една игра на ума.  

Агхора с техните практики се опитват да направят именно това, да излезе  човек от обусловяванията с желанията.

Ще продължа с интерпретацията на Тантра и Агхора скоро Емотикон
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #11 : 24 Август, 2006, 03:38:38 »

Цитат на: "Vitaminko"
  Като се замисля, не ми е съвсем ясно как жените агхори (въобще допускат ли жени в тази секта) практикуват секс с някой мъртъв пенисопритежател?  

От друга страна ако някой иска да ме откаже от секса най-сигурния начин е като ме "съблазнява" с трупове. На мен ще ми е в пъти по-трудно да се разобусловя сексуално в обятията на някоя готина мадама, жива разбира се. Та мисълта ми е, че агхорите ако надрастват нещо с практиката си да правят секс с трупове или да ги похапват, то това е чувството на отвращение. Друг е въпросът, че на мен това ми изглежда твърде безсмислено и откачено.  

Това е взето от Дира, за съжаление там хората пишат повече, защото се чувстват по сигурни, тук в този форум като че ли са уплашени да пишат... хммм не знам? Както и да е аз прехвърлям някой неща от там тук защото са важни и докато във Дира всичко се изгубва след време, тук надявам се че глупостите няма да са много и човек може да чете неща които имат пряко отношение към темата на форума.

Първо благодаря за реакцията, всяка реакция е важна!

Реакцията ти е правилна! Всеки "нормален" човек, искам да кажа обикновен човек, би се отвратил от подобно нещо. Но... тук има едно голямо но!

С йога се стремим не само да се откажем от това което ни харесва, но също и да спрем да изпитваме ПРОТИВЕНИЕ, ГНУСОТА, НЕПРИЯЗЪН и т.н. всички негативни чувства и настроения.

И така: Агхора първо се стремят да преодолеят това чувство на противност и гнусота.  Човек изпитва такива неща отново защото е обусловен, или природно или от обществото. Когато един агхора се опитва да се дистанцира от подобно чувство за "гнусота" той в същност преодолява някакви "обусловявания".

Когато се преодолее подобно изпитване на чувство на противност, човек се научава да гледа по един и същ начин на различните хора например. В повечето случаи, така наречените "обикновени" хора изпитват противност когато говорят с някой "мръсен" "циганин" или нещо подобно. Един Агхора не се гнусува, гледа на всички хора по един и същ начин. Не изпитва нито противност, нито нежелание за контакт. Отнася се към всички по един и същи начин.

Чувството за гнусота е резултат от  някакво желание вътре в човек. Човек се е отъждествил с това желание и  когато това желание не е изпълнено и се появява чувството за гнусота. Има случаи на психически заболявания когато някой хора трябва да си мият ръцете по 100 пъти на ден! Това е същото чувство но много засилено в тях! С йога има стремеж да се преодолее това чувство!

Второто което е много важно е че когато това чувство за гнусота  бъде преодоляно, тогава човек може да  се привърже дори и към най противните работи. Има една книга от Роберт Свобода за Тантра. Той самият е тантрист и е бил при един известен учител в Индия. Неговият учител разправя как той се влюбил в трупа на едно момиче когато бил по млад и в продължение на месец го подържал и т.н.

Това е много интересен момент. Човек може да се привърже дори към труп!! Това показва как е устроен ума на човек. Ние се привързваме към своето тяло, към колата си, към апартамента си, към професията, към образованието, към близките, към какво ли не. Всички тези привързаности се дължат на това че умът проектира върху външният свят "НЕЩО". Тази проекция е илюзорна. Но ние си въобразяваме че тези предмети или хора и т.н. са много важни, и че ние трябва да ги притежаваме, да имаме контрол върху тях.

Това е игра на ума. За един Агхора, който е минал по този невероятен път, е много лесно да види играта на ума. Да разбере как умът се повлиява, как умът се привързва, как умът проектира върху външните неща, как става зависим от тях.

Друг е въпросът че тези практики на Агхора са КРАЙНИ, и мисля че не трябва се прибягва към тях изобщо.
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #12 : 24 Август, 2006, 07:25:39 »

Рамакришна, учителят на Вивекананда.

http://www.jrhaule.net/ipet07.html#s2

Kripal explains that Ramakrishna had held sandal-paste in one hand and his own feces in the other, "pondered their two natures," realized they were the same, and then proved it to himself by touching both handfuls to his tongue. But because only Aghoris were known to use feces in their spiritual practice (sadhana), Ramakrishna's feces experience became controversial among his followers. At one point, someone who is not named in the biographies came forward with an challenge: "I have heard that you took your own shit in sadhana. Everyone can be called this kind of knower of brahman. Who does not touch his own shit? Unless you are able to touch another person's feces, you cannot be called a true knower of brahman" (Ibid., 269). Ramakrishna took the challenge to his beloved goddess Kali, who possessed him with her lolling tongue, [5] and he went to the latrine by the river bank and took some clay smeared with a stranger's feces and touched it to his tongue without feeling disgust (Ibid., 270).

Превод на текста

Крипал обяснява че Рамакришна е държал паста от сандалово дърво (пастата се прави като се стърже дървото върху камък и се слага съвсем малко вода. Пастата се употребява да се слага върху челото като ивици за помазване, мирише много хубаво) в едната ръка и своите собствени изпражнения в другата, „размишлявал е върху природата на тези две неща” и е разбрал че и двете са едно и също нещо, и след това го е доказвал на себе си като е докосвал съдържанието на двете си ръце с езика. Тази опитност на Рамакришна с неговите фекалии е доста критикувана сред неговите последователи по времето когато той е бил жив, тъй като тя е характерна само за Агхорите. Веднъж при него дошъл един човек, (чието име не е споменато сред писателите на неговите  биографии) и го предизвикал: „Аз съм чул че ти си държал собствените си лайна по време на Садана. Това е нищо, всеки може да го направи, така всеки може да се нарече че е познавач на Брахман. Кой не е докосвал своите собствени изпражнения? Освен ако ти не си държал изпражненията на някой друг човек, ти не може да се наречеш истински познавач на Брахман.”

Рамакришна приел предизвикателството, отишал при своята любима богиня Кали (в храма където Рамакришна е стоял е имало статуя на богинята Кали, която е била любима на Рамакришна, той я е смятал почти като жива.) която му дала своя изплезен език (това е симлолично разбира се, Кали обикновено е изобразена с изплезен еизк) Така Рамакришна отишъл до тоалетните до брега на реката и взел с ръката си от изпражненията на чужди хора, намазал с тях по тялото си и ги докоснал с езика без да чувства каквото и да е отвращение.

(Рамакришна е практикувал всичките 64 тайни практики на Агхора според някой изследователи, но няма доказателство за това. Дори и това е истина, то тя се крие от неговите последователи. Истина е обаче че докато е бил млад, Рамакришна е опитвал абсолютно всички практики и религии до които е имал достъп.)

Това са неща които упорито се крият на запад, и не се дават на обикновените западняци, защото се знае че те не винаги приемат лесно подобни практики. Особено ако те трябва да се обясняват на бабите от теософското общество ЕмотиконЕмотикон

По принцип обаче е важно да се разбере че това е начин да се излезе от дадено обусловяване. Например в днешно време е много често срещана практика сред лекарите психиатри и сред психолозите да лекуват психични разстройства, като правят така че пациента се изправя сам срещу това което му е проблем. Например хора които имат патологичен страх от змии, мухи, хлебарки и т.н. могат да бъдат излекувани като бъдат убедени да подържат в ръката си неколкократно някой от тези животни. Резултатите са обикновено мигновени и фобиите се излекуват веднага.
Активен
Страници: 1 [2] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites