Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 10:11:45
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Архив
| | |-+  Сиддха Йога
| | | |-+  Брахмане,брахмане
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 11 Разпечатай
Автор Тема: Брахмане,брахмане  (Прочетена 9380 пъти)
Добрин
Гост
« : 15 Септември, 2006, 02:30:27 »

Направете още един превод на сутрите,че тоя е много въшкав.Пиша ти тук, щото лаврата  сложила ограничения в Раджа.
Активен
vitaminko
Ведик
Садхак
**
Публикации: 159

религиозен фанатик

« Отговор #1 : 15 Септември, 2006, 02:45:48 »

Цитат на: "Добрин"
Направете още един превод на сутрите,че тоя е много въшкав.

Това заповед ли е? :lol:
Активен

Аз съм религиозен фанатик и съм пречка за прогреса.
Добрин
Гост
« Отговор #2 : 20 Септември, 2006, 07:55:41 »

На какво ви прилича?
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #3 : 20 Септември, 2006, 10:04:04 »

Направете още един превод на сутрите,че тоя е много въшкав.Пиша ти тук, щото лаврата  сложила ограничения в Раджа.

Превода заслужава да се нарече „въшкав” ЕмотиконЕмотикон Точно такъв е! Определението е абсолютно точно, на место. Словореда е объркан на места, липсват препинателни знаци, правописни грешки доста, транскрипцията на термините е неправилна на много места и т.н. и т.н.  

За да се поправи е нужно доста работа, едва ли не да се пренапише отново целият. Трябва му яко тупане за да се изчисти. На доста места обясненията са   неясни, недостатъчно добре е казано, или съм пропуснал да кажа важни неща, (защото аз си ги знам, и мисля че и другите трябва да ги знаят Емотикон ) които биха помогнали на един читател да разбере смисъла.

Но в същото време превода има и своите достойнства. Едва ли има друг превод на сутрите на български, който да е толкова точен колкото моя и в същото време да е безплатен.

Всяка отделна дума е преведена, сравнена, притеглена, взета предвид. Сутрите са преведени дума по дума. За доста от думите е дадено по няколко значения, или произхода им. Всяка дума е обяснена отделно.

В сутрите съм употребил само оригиналните думи, като излишните обяснения са дадени в скоби. Всяка една сутра е обяснена според някоя популярна интерпретация. Сравнявал съм различни преводи и съм се опитвал да взема това което е най рационалното, най съвременното, което е свободно от всякакви догми, слепи вярвания, религиозен фанатизъм.

Ако ти имаш предвид някой по добър превод, ако си забелязал грешки в интерпретацията, или искаш да добавиш нещо, може да пишеш дори лично до мен в бележка. Вярвай ми аз ще те цитирам и ще се поправя публично тук във форума ЕмотиконЕмотикон

Имам предвид пиши за някоя грешка на интерпретацията или смисъла на сутрата, а не „въшките”. Грешка която е свързана със значението на дадена сутра, нейната интерпретация. Дребните грешки в момента нямат значение за мен. Този превод съм го правил не за публикация, а за лично практическо ползване преди години. Вършил ми е отлична работа, и сега продължава да ми служи, и го ползвам.
Активен
Добрин
Гост
« Отговор #4 : 20 Септември, 2006, 11:31:14 »

Виж какво сега.Направил си го преди години,също както преди години са направени и Тец-овете за "лично ползване".На кой разумен човек,му трябва парен локомотив в 21 век?
Ако знаех санскрит щях да ти пиша в Раджа.Това разбра ли го?
Това, че превода е "въшкав" поради,това че си  недоучил, си е твой проблем, обаче и смислово си го "пооплескал".
"Сидхите" не са пречки,но необходимост.
Онова от "Гхеранда Самхита" е доста по-добро.Е,поне,като красиви добре подредени думи.
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 20 Септември, 2006, 01:53:43 »

...Сидхите" не са пречки,но необходимост..

Хммм....Какво? Макар и бавно но май ще стане някакъв диалог с теб Емотикон

Сидхите са пречки, така казва Патанджали! Това е и личната опитност на всички свестни йоги по света. Ти въз основа на какво казваш че сидхите са необходимост?? Къде си го чел, или го чувстваш само вътрешно  Широка усмивка

И така Сидхите са пречка за постигане на Самадхи. Това е ясно казано в сутра ІІІ-37. Патанджали употребява думата  УПАСАРГА. Това е съвсем ясно и разбрано. За обикновените хора обаче те са чудеса, чудотворни способности. Така казва сутрата. Направи справка с литературата. Сидхите са необходимост само за хора които са умствено разтроени, необходимост са за разни гледачки на кафе, астролози с болен мозък, ловки мошеници в областта на духовният бизнес. Сидхите в по голямата си част са чиста илюзия, въображение, игра на ума, Мая. От тях няма абсолютно никаква нужда, за един здравомислещ човек. Всеки който изпие две водки на гладно, може да изпита някой Сидха  :lol:  :lol:  В това няма нищо, ама абсолютно нищо чудно за съвременната наука. Чудеса са били в миналото само. В сутра ІV-1 Патанджали посочва излишно, че сидхите може да се постигнат с помощта на наркотични вещества. Така както са го правили и го правят и днес в Индия.

Това е основна грешка която правиш, още с първата си критика!! Подобна груба грешка ме кара да си мисля, че си абсолютно начинаещ в йога, нямаш си хабер от сутрите на Патанджали, заблуден си много, и най вероятно си последовател на някой мошеник гуру от Индия.

Както и да е ако продължим дебата, ще стане ясно. Но подобно изказване като твоето само предизвиква снизходителни усмивки в знаещите.

Интересно ми е ти какви преводи си чел?? Щом дори и моя въшкав Емотикон превод не може да разбереш? :wink:
Активен
Добрин
Гост
« Отговор #6 : 21 Септември, 2006, 01:01:05 »

Един иначе, така добър, прилежен,изпълнителен такъв  лейтенант направи голям гаф.Не си спомням точно, какво обаче беше нещо,като онова в дира,само че вече не,на "старшинско" ами на "лейтинантско" ниво.Нали ги знаеш лейтенатите,какви бяха.Та събраха се четирима старши офицери около него,включително и прекия му началник  и започнаха да го убеждават,че не е прав.Ама,къде ти, да убедиш млад,инат службар,че не е прав.То си е,като  ядене на диня,ама им беше минал сезона.Обикаляха ,говориха му,говориха му,ама нали е само прост лейтенант,какво може проумее,като 5 години са му набивали в главата,че само трябва да се подчинява.Разбираш ли?
И единия му каза"Нейчу,нейчу..(не пиша истинското име да не засегна някой без умисъл,като истински анлийски джентълмен),другия същото и третия и четвъртия и всчки обърнаха гръб и си хванаха пътя.

И така сидхите не са пречки,но са  необходимост за медитиращия ти,казвам аз,щото го четох в достоверен източник,а какво е казал Патанджали просто няма начин да знаеш,въпреки че според мен е същото.
Виж за ония сигурно си прав,ама нали и те трябва да си изкарват  парите по-някакъв начин.Глей ся проста логика -Докато има балъци ще има и мошеници.Нъли си има полиция държавата.
Могат,номера е елементарен,използван в Европа от времето на Лудитите(тръгва от Франция, и  Ленин от там тръгва).Изключително добре усвоен от комунистите номер,за изцеждане на всичко,което един човек може да даде и то на всичко отгоре и безплатно(май в Англия е забранен комунизма).
Мая е отношението ти към тях.
За наркотици още не си дорасъл да говорим.Тва са само няколко щрихи от картинката.
А ти не се пъни с Патанджали, а си попрегледай Гхеранта Самхита да не направиш същото.
И ни мъ занимавай сега,че немам пари.
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #7 : 21 Септември, 2006, 02:00:40 »

....И така сидхите не са пречки,но са  необходимост за медитиращия ти,казвам аз,щото го четох в достоверен източник,а какво е казал Патанджали просто няма начин да знаеш,въпреки че според мен е същото.....

Когато фактите говорят и боговете мълчат! А когато има такива доводи като горният на Добрин, и фактите мълчат  Широка усмивка

Това е довод от рода на: "Една жена каза...."

Хей Добрине и аз съм чел един достоверен източинк, който няма да ти го кажа, в който пише че твоя източник не е верен  :wink:

Опа... забравих, че не искаш да те занимавам повече, вземам си думите назад :x
Активен
Добрин
Гост
« Отговор #8 : 03 Октомври, 2006, 03:32:50 »

Туй е толкоз просто и логично.Цяла глава посветена на "сидхите" и никва полза за тъпите глави.
За какво ти са асаните тогава?
Щото си като за "занималня" и трябва да ти се обяснява бавно.
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж

« Отговор #9 : 03 Октомври, 2006, 06:35:01 »

Туй е толкоз просто и логично.Цяла глава посветена на "сидхите" и никва полза за тъпите глави.За какво ти са асаните тогава?
Щото си като за "занималня" и трябва да ти се обяснява бавно.

И аз така си мисля, няма полза за  някой глави. Мисля, че за някой хора Патанджали е трябвало да напише още поне две три глави, да обясни по точно Емотикон Но дори и тогава май ще има хора които не разбират.

Както и да е, Патанджали е написал почти цяла глава за тези психични явления, наречени сидхи. Съвсем ясно е казал човека, че това са пречки, ненужни фантазии на ума, които трябва да се избягват. Описал ги е човека една по една, казал е как и кога се получават, какво представляват за да няма объркване. И е казал изрично, че това са пречки.

Буда нарича сидхите "ВЕСЕЛО СЪСТОЯНИЕ НА УМА". Той също ги отрича. Във Веданта тези неща се отричат категорично. Това е двойна илюция. В Зен също сидхите се отричат също напълно.

...И така сидхите не са пречки,но са необходимост за медитиращия ти,казвам аз,щото го четох в достоверен източник,а какво е казал Патанджали просто няма начин да знаеш,въпреки че според мен е същото......

Сидхите били необходимост??? Хайде бе!?! Кой ви е казал подобна глупост??

Където и да четете в писанията, мнението по отношение на Сидхите е едно и също, това са пречки, ненужни психически фантазии от които няма полза. ЗА НЕОБХОДИМОСТ не може да се говори изобщо! Би ли казал къде точно си срещнал подобна интерпретация? От Шибендо или от Нирмала Деви или Сай Баба или някой друг фокусник ЕмотиконЕмотиконКакво?Какво?

Ако вие изпиете две водки на гладно, заедно с едно двойно уиски, няма начин да не започнете да изпитвате 5-6 сидхи едновремено Емотикон Може да ви се присъни, че хвърчите, гледате в бъдещето, движите слънцето и звездите, и сте цар на 10 царства Емотикон Но като изтрезнеете ще видите, че всичко това е една илюзия, игра на ума от която няма никаква полза освен главоболие и махмурлук накрая Емотикон
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 11 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites