Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 10:19:31
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Архив
| | |-+  Сиддха Йога
| | | |-+  Брахмане,брахмане
0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 ... 9 10 [11] Разпечатай
Автор Тема: Брахмане,брахмане  (Прочетена 9381 пъти)
Pelin
Самадхин
Публикации: 430

« Отговор #100 : 31 Януари, 2012, 09:46:28 »

Не е така. Идентификацията е функция на аханкара, а аханкара не е егото. Аханкара е този еволют на пракрити, който е отговорен за появата на егото (Аза) в различните му идентификации: Аз съм това, аз съм онова, аз съм атма, аз съм брахма.

Тоест, ако се замислите, ще видите, че от гледна точка на емпиричните реалии Азът не съществува. Съществуват само различни идентификации.
Ахамкра, според всички е именно его-то.
"Его", като дума, сигурен съм че знаете нейния произход, означава точно "аз". В последствие това "аз" се отъждествява с нещо. Самото усещане, че ти си, че си индивидуалност, отделност - това е его-то.
Чувство за "аз", за индивидуалност. Самосъзнаване, като нещо отделно.
Какво значи "Ахам"?

Въпросното може да се онагледи, до някаква степен сполучливо, с Татко Барба и барбароните. Емотикон
Да речем, че тази индивидуалност, душата/атма е Татко Барба, преди да приема каквато и да е форма, която да е различна от неговата естествена такава. Формата, която Татко Барба може да приеме, е прекрасна аналогия с въплъщението на душата в тяло, проявата и в материята и чрез материята.

Ние/аз сме/съм души/душа (атма):

Аз съм... коледно дръвче:

Аз съм... спасителен пояс за удавници:

Аз съм камила, куче, човек, слон, стрък трева и пр. метаморфози/игри на Брахмана.
Активен

Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен...
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #101 : 31 Януари, 2012, 11:14:22 »

Ахамкара според всички, които само повърхностно познават Йога, означава Его. Според Йога-даршана обаче ахамкара е този еволют, който създава чувството за Аз, а не самият Аз. Затова се нарича и ахам-кара, букв. Аз-правач, Аз-фактор, творец на Аза, както Патанджали е известен още като сутра-кара, творец на Йога-сутра.
Активен

Pelin
Самадхин

« Отговор #102 : 31 Януари, 2012, 11:23:56 »

Ахамкара според всички, които само повърхностно познават Йога, означава Его. Според Йога-даршана обаче ахамкара е този еволют, който създава чувството за Аз, а не самият Аз. Затова се нарича и ахам-кара, букв. Аз-правач, Аз-фактор, творец на Аза, както Патанджали е известен още като сутра-кара, творец на Йога-сутра.
Значи не аз-а създава чувството за "аз"?! Интересно! Кой тогава? Емотикон
Само в ЙД ли пише за ахамкара и само от там ли бива да правим заключения?
Активен

Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #103 : 31 Януари, 2012, 12:54:09 »

Йога-даршана е една от шестте класически индийски системи. Ако не от нея, откъде другаде да почерпим автентична информация за истинската, исторически автентична и осветена от традицията Йога? От брадатите самосветнали неграмотници ли? Айде холан, не на нас тия. Тук сме се събрали грамотни люде. Емотикон

Аханкара е еволют на пракрити, следователно не-Аз. Неговата основна функция е да създавата Азовата илюзия (асмита абхимана).
Активен

Plotin
Ведик
Самадхин
**
Публикации: 445

« Отговор #104 : 31 Януари, 2012, 01:38:17 »

Ахамкра, според всички е именно его-то.

Ахамкара е наистина еволют на Пракрити, "I-maker", източник на егоизма и причина за отъждествяването на човека с неща които не са неговото истинско Аз.

Отличителният Аз (самоосъзнаването като професия, име, произход, биография, телесни особености, имоти, обществен пост и мн. други) е комплекс от нагласи (самскари). Тези нагласи се изработват приживе, с участието на свободната воля и придобитата и унаследена карма. Тук свободната воля, която може и да е в противопоставяе с лошата карма, не е рефлексия на истинския Аз, защото той, в своята завършеност, изобщо не се нуждае нито от воля, нито от противопоставяне.    
Активен
Quiet
Йогарадж
Публикации: 1029

« Отговор #105 : 31 Януари, 2012, 04:05:50 »

Аханкара е еволют на пракрити, следователно не-Аз.
неточно Аз
Въпросът който следва е - какво кара пракрити да еволюира (в "нещо" самосъзнаващо се) като Аз?
неточно Аз
безброй такива
Активен

нитo {[...]}
अस्तीति शाश्वतग्राहो नास्तीत्युच्चेददर्शनं तस्माद् अस्तित्वनास्तित्वे नाश्रीयेत विचक्षणः।
न संसारस्य निर्वाणात् किं चिद् अस्ति विशेषणं न निर्वाणस्य संसारात् किं चिद् अस्ति विशेषणं।
Pelin
Самадхин

« Отговор #106 : 31 Януари, 2012, 05:18:54 »

Ахамкара е наистина еволют на Пракрити, "I-maker", източник на егоизма и причина за отъждествяването на човека с неща които не са неговото истинско Аз.

Отличителният Аз (самоосъзнаването като професия, име, произход, биография, телесни особености, имоти, обществен пост и мн. други) е комплекс от нагласи (самскари). Тези нагласи се изработват приживе, с участието на свободната воля и придобитата и унаследена карма. Тук свободната воля, която може и да е в противопоставяе с лошата карма, не е рефлексия на истинския Аз, защото той, в своята завършеност, изобщо не се нуждае нито от воля, нито от противопоставяне.    
Благодаря ви за отговора, Plotin!
Следоватялно, може ли да се твърди, че Ахамкара е принцип на Пракрити, който се разгръща и който е причина за произлизането на чувството за "аз"/индивидуалност?

Въпросния "аз" не се изчерпва само с "самоосъзнаването като професия, име, произход, биография, телесни особености, имоти, обществен пост и мн. други" - неща от материалния свят, но и със самосъзнанието като отделна/индивидуална душа/дух, със своите характеристики.
За мен лично истински "Аз" не съществува, защото това е мигновенна предпоставка за съществуването на "ти"/"то"/"тя" и въобще на каквато и да е "другост".
"Онова", което е реално и истинско не може да бъде характеризирано с дуалното местоимение "аз", нито с думата "онова", както го нарекох в началото на изречението.
Активен

Pelin
Самадхин

« Отговор #107 : 31 Януари, 2012, 05:40:28 »

Йога-даршана е една от шестте класически индийски системи. Ако не от нея, откъде другаде да почерпим автентична информация за истинската, исторически автентична и осветена от традицията Йога? От брадатите самосветнали неграмотници ли? Айде холан, не на нас тия. Тук сме се събрали грамотни люде. Емотикон

Аханкара е еволют на пракрити, следователно не-Аз. Неговата основна функция е да създавата Азовата илюзия (асмита абхимана).
За Йога, във всичките значения на тази дума, е писано много и то не само в Индия.
Ако отричате това, значи говорим за тесногърдие и за тотална липса на истинско разбиране. Аз съм сигурен, че отричате, пък и вие не го криете. Емотикон
А въпросното за грамотността е доста под въпрос. Емотикон

Други характеристики притежава ли Ахамкара?
Активен

Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #108 : 31 Януари, 2012, 08:40:04 »

...Други характеристики притежава ли Ахамкара?

http://yoga.eurasia.bg/component/option,com_smf/Itemid,2/topic,1078.0/
Активен
Страници: 1 ... 9 10 [11] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites