Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 10:24:34
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Санкхя-Йога
| | |-+  Реинтерпетация на пуруша
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] Разпечатай
Автор Тема: Реинтерпетация на пуруша  (Прочетена 3291 пъти)
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #10 : 30 Ноември, 2006, 11:53:02 »

Много ми хареса разяснението за будизма :-) Най-концентрираното описание което съм срещал.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #11 : 30 Ноември, 2006, 06:55:03 »

Цитат на: "rtsvet"
някои пасажи от ЙС, много ми напомнят за "анатта" на ранният будизъм както е предавана най-вече в Анатталаккхана Сутта.

Така е. Потискането на Егото в Йога и указанието, че Азът не е тялото, възприятието и съзнанието, е напълно аналогично с казаното от Буда в АЛС и на много други места в ранния будизъм, които дават основание да речем на Танисаро Бикху да определя анатта-вада като методология на потъването в медитацията, а не като метафизика. Аналогиите не свършват само тука. Ако се разходим по степените на самадхи (самапатти), ще ги видим всичките описани и в будизма, но с много по-големи подробности, които очевидно се дължат на по-развитата чисто медитативна практика там.

Цитат
Изглежда ми нелогично от една перцепция ей так без пояснения да възникват "сиддхи".

Енергията на перцепцията (грахана) е енергия на божествата, които даряват сиддхи.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #12 : 01 Декември, 2006, 11:47:56 »

Цитат на: "Imago"

Енергията на перцепцията (грахана) е енергия на божествата, които даряват сиддхи.

А това къде е пояснено? Къде в предхождащата ЙС литература, мога да вида поне развитието на тази концепция?

И все пак да попитам, не е ли учудващо използването на понятия като чакра и нади около новате ера (+/- няколко века), когато е съставена ЙС? Даже ако това е първото място където идеята за самяма в/у чакри се среща, то трябва поне да съществуват предшестващи практики довели до тази идея. Освен това, казва се, че ЙС обобщава практики съществували преди това, а не е "революционното начало" на Йога с голямо Й :-)

Друго нещо, което ме поразява в ЙС е липсата на каквито и да е ритуали,  обяснение за смисъла им или позоваване на религиозна система от божества, както и призоваване и поклонение на гуру, личен бог в началото.  Поне да имаше призоваване в началото, като всичко което съм срещал в ранните упанишади, веди или пурани. ;-)

Бих се радвал се на всякакви спекулации.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #13 : 05 Декември, 2006, 10:20:01 »

Затова пък коментарите започват традиционно с посвещения. За сутрите не е задължително. Йога-сутра обобщава не само индуистки, но и будистки практики - в това не може да има съмнение.

Навсякъде, където се говори за Индра, се намеква, че той е божество на сетивата. Тоест върховното божество на ноетическата енергия.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #14 : 06 Декември, 2006, 02:35:58 »

Не мога да не се съглася, че предшествуваща ЙС литература индрия имат за божество Индра. Даже думичките си приличат :-) Но все пак  ми се срува, че в ЙС тази асоциация е твърде далечна (или несъществва)

Все пак предположението за ноетичната енергия е за мен интересна идея. Ноетическа енергия само в силно ограниченият смисъл на енергия на перцепция. Нали все пак става въпрос за сетива, а не за ум, интелект, които би трябвало да следват но не да са еквивалентни. Но предполагам, че и това ще свърши работа.

Остана ми да  разбера каква е природата на тази енергия.

Но може би това е друга тема сама за себе си. "Сидхите в ЙС: дали са само ефтектична смес с останалата част". Стува ми с, че резултат от самяма мозе да е само познание в широк смисъл (разграничително познание също) Това е логично, но не и сврх. естествени сили за ахамкара, или който и да е там компонент. Това ми се вижда вътрешно противоречиво с останалата част от ЙС. Защо тези "постижения" да трябва да се появяват? Особенно, че в ЙС те както ми се трува са и постижения, което е и значение на вибхути и сиддхи. Опитвам се обективно да аргументирам това предполочение с срещането на пратики като мед. в/у чакра и нади (от по късен период).

Но може би тази част е включена, т.к. масите се чувстват много по-добре, когато "просветеният" човек има някакви свръхестествени сили. Такива са приписвани и на Буддха.

Е както изглежда темата за пуруша, преразна в друго.
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #15 : 06 Декември, 2006, 02:39:22 »

Извинявам се за лошия правопис. Мога само да се оправдая, че използвам кирилица (както и бългаски) за първи път от много  години.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #16 : 07 Декември, 2006, 12:28:16 »

Вярно, че много си приличат. :-) Анализът на ноетиката и ноетичните медитации изобщо са в провинцията на сананда-самапатти.

P.S. Вдясно има едно бутонче, Промени. Аз много често го използвам за редакции и корекции.

PPS. Между другото, поддържам и английски сайт за Йога-даршана, но отдавна не съм го обновявал.

http://www.yogadarsana.org
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #17 : 07 Декември, 2006, 03:25:50 »

Винаги съм искал да кажа, _благодяря_ за хубавите сайтове. Винаги са ми давали много през последните години.
Активен
Страници: 1 [2] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites