Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 10:33:51
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Нисаргадатта Махарадж
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Нисаргадатта Махарадж  (Прочетена 3284 пъти)
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« : 11 Януари, 2007, 10:48:09 »

Торент с четири филма, озвучени и преведени на английски:

Nisargadatta Maharaj - Awaken to the Eternal
Wolinsky - 1970's With Sri Nisargadatta Maharaj
Wolinsky - Sri Nisargadatta Maharaj - I Am That
Wolinsky - Talks with Sri Nisargadatta Maharaj

Нисаргадатта Махарадж е духовен Учител и последовател на Адвайта-Веданта, станал световно известен след издаването на книгата с неговите беседи "Аз съм Това (Ахам Брахмасми)". Всички филми съдържат кадри с този учител, живял в един от най-големите и шумни градове в Индия - Бомбай, което не се е оказало ни най-малка пречка, за да постигне реализация за три години след срещата с учителя Шри Сиддхарамешвар Махарадж.

Първият от филмите е биографичен и в него са споменати основните пунктове в учението на Адвайта, а също така съдържа и интервюта с негови западни ученици. Вторият и третият филм са интервюта на ученика му - Стивън Волински и изобилстващи с мъдростта на Махарадж. Последният филм представлява беседа на Учителя с негови последователи. Там ще видите и неговия ученик - небезизвестния Рамеш Балсекар, който от своя страна е учител на Уейн Ликуорман (Рам Дзъ).

* * *

"Търсещият е човек, който търси самия себе си. Отхвърлете всички въпроси освен един: «Кой съм аз?» В края на краищата единственото, в което можете да бъдете уверени, е, че вие сте. «Аз съм» е несъмнено. «Аз съм Това» предизвикава съмнение. Постарайте се да разберете кой сте в действителност. За да узнаете кой сте, първо трябва да изясните кой не сте. Отхвърлете всичко, което не сте — тялото, чувствата, мислите, времето, пространството, това или друго — нищо от тези неща, които вие възприемате, конкретно или абстрактно, не може да бъде самият вас. Самият акт на възприемане свидетелства, че вие не сте това, което възприемате. Колкото по-ясно вашият ум осъзнае, че «Аз-ът» може да бъде описан само в отрицателни термини, толкова по-бързо ще стигнете края на вашето търсене и ще осъзнаете, че сте безгранично битие."

http://torrents.data.bg/details.php?id=72818
нужна е регистрация
Активен

mimi
Гост
« Отговор #1 : 24 Януари, 2007, 08:47:38 »

благодаря
добра работа си свършил Емотикон
Активен
tribalizm
Ведик
Садхак
**
Публикации: 61

« Отговор #2 : 13 Февруари, 2007, 10:26:58 »

http://ariom.ru/forum/t7583.html
http://ariom.ru/forum/t7584.html
http://ariom.ru/forum/t7586.html
http://ariom.ru/forum/t7585.html

Същите филми.
Активен
tribalizm
Ведик
Садхак
**
Публикации: 61

« Отговор #3 : 14 Февруари, 2007, 07:06:53 »

http://ariom.ru/forum/t10562.html

Книги с беседи на Нисаргадатта Махарадж.
Активен
Източен
Йогарадж
Публикации: 2937

« Отговор #4 : 22 Октомври, 2008, 05:23:44 »

Никой не ми направи забележка, че въпреки предупреждението подновявам стари теми и затова си позволявам отново.
Нисаргадатта Махарадж непрекъснато е пушил цигари и умира от рак на гърлото. На учудените въпроси на европейските си и американски поклонници: "Защо пуши, нали е просветлен?" е отговарял - "А защо не!".
Предлагам цитати /от "ЗНАКИ НА ПУТИ ОТ НИСАРГАДАТТЫ МАХАРАДЖА"/, които моля да бъдат обсъдени:

"И затем через это "пробуждение" я достигаю осознания того, что всеобъемлющая целостность Абсолюта не может иметь ни малейшего следа относительного несовершенства и я, таким образом, должен (в относительном смысле) проиграть это отведенное мне время, пока в самом конце это относительное "знание" не сольется с состоянием не-знания Абсолюта. Тогда это временное состояние "я знаю" и "я знаю, что я знаю" сливается с этим вечным состоянием "я не знаю" и "я не знаю, что я не знаю".

"В заключении, вы должны достичь глубокого понимания, что как "Я", человек ноуменален. Настоящее временно, подобно болезни или затмению, нашедшему на изначальное неизменное состояние ноуменальности, и все, что человек может сделать, - это проживать отведенный ему период времени, в конце которого затмение феноменальностью прекращается и ноумен вновь обретает свое господство в своем чистом единстве, абсолютно не осознавая свое осознавание".

Интересува ме вашето мнение относно: "я не знаю, что я не знаю" и "не осознавая свое осознавание". Благодаря! Емотикон
http://ariom.ru/litera/ramesh-balsekar/ramesh-05.html

Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #5 : 22 Октомври, 2008, 07:08:16 »

Състоянието на абсолюта е по-скоро Аз не знам, че знам. Емотикон
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #6 : 23 Октомври, 2008, 08:08:04 »

Да се разбира ли, че смъртта води до пълна несъзнаваност /неосъзнатост/? Агностицизмът ли е последната дума на спора за възможностите на познанието?
В повечето древни текстове, в които се съдържа някаква форма на космология, теогония и онтология се намеква именно, че в началото /по-точно в начало/ божествата или бог са били несъзнателни и т.н. Бог се проявява чрез човека, който именно назовава и разсъждава за него.
Състоянието "Аз не знам, че знам" преживявам милион пъти в денонощието и по време на сън. Но в това състояние няма състояние, нищо не възниква и т.н. Осъзнавам това "състояние" едва след излизането от него. От смъртта няма излизане, но странното е, че един несъмнено просветлен човек /Махарадж/ твърди същото. Къде отиват тогава приказките за безсмъртие, вечност и т.н.? Кой може да установи безсмъртието и кой помни началото на времената, за да удостовери, че е безсмъртен?Нерешително
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #7 : 23 Октомври, 2008, 08:16:00 »

Имах предвид пасивната интенционалност на Параматман. В писанията е казано, Той стои обърнат към света - не само в смисъл на кутастха (непоклатимо незасегнат от световните неволи), но и винаги отворен към познанието на всяка вещ и събитие. Нужен е спусък, повод, външно дразнение...
Активен

Източен
Йогарадж

« Отговор #8 : 23 Октомври, 2008, 08:26:12 »

Съзнавам, че в състоянието "не осознавая свое осознавание" не възникват никакви въпроси и абсурдни са въпросите, които по-горе задавам, защото те са плод на неприемане на едно фактическо състояние. Въпрос на мъдрост е да се приеме светът такъв, какъвто той е и да не се хленчи за щяло и нещяло.
В този смисъл разбирам вашия последен отговор.
Такава е и последната дума на Гьоте, който категорично не е бил просветлен: "Каквото ползваме - създава го мигът." Всичко друго е словоблудство и губене на време. Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #9 : 23 Октомври, 2008, 08:39:12 »

Именно поради своята ситуативна моменталност Параматман е несъществуващ. Той не е абсолютният дух на Хегел, не притежава самобитие подобно на самобитието на материята - която поради своята автокаузалност и самобитност се нарича прадхана. Параматман не е прадхана - въпреки воплите на деисти и монотеисти.
Активен

Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites