Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 10:35:06
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Индийска философия
| |-+  Веданта и Миманса (Модератор: Брахман)
| | |-+  Нисаргадатта Махарадж
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 [2] Разпечатай
Автор Тема: Нисаргадатта Махарадж  (Прочетена 3284 пъти)
Източен
Йогарадж
Публикации: 2937

« Отговор #10 : 24 Октомври, 2008, 10:20:22 »

"Параматман не е прадхана" и е несъществуващ, но вековните разсъждения за Атман, които нямаме никакви основания да допуснем, че в скоро време ще престанат, го правят съществуващ едва ли не феноменално. Търсят го като някакъв фин обект.
От друга страна йога, а също дзен, хинаяна, създават впечатление, че постижението е плод на технология - специфични умения - асани, медитация и т.н., които се придобиват само при гуру.
Действителните известни постижения опровергават подредените и свръхлогични системи или поне на мен така ми се струва.
Махарадж е бил почти неграмотен /той твърди така за себе си/ и е знаел само родния си диалект - маратхи. Словото му, обаче е мощно,  нетърпящо критики и проясняващо, да не кажа просветляващо. Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #11 : 25 Октомври, 2008, 03:59:38 »

Някой може да възрази, че след като е сат-чит-ананда, Параматман е съществуващ (сат), но това възражение лесно може да се отвхърли с контрааргумента, че сат тук означава истината (сатя), а не съществуването (сатта).

Нито едно постижение (сиддхи) досега не е успяло да отхвърли нито една даршана като рационална система. Шаддаршана е осветена от традицията, докато сиддхите са предмет на всякаква критика - и един разумен човек никога няма да си постави за цел развитието на някаква сиддхи, пък било то и най-божествената.
« Последна редакция: 26 Октомври, 2008, 02:31:12 от Imago » Активен

Източен
Йогарадж
Публикации: 2937

« Отговор #12 : 26 Октомври, 2008, 10:30:36 »

Да, но в края на краищата даршана има за задача да предизвика лично преживяване, в противен случай нейната роля е неясна. Свещените книги биха били обикновени текстове.
Очевидно те не са такива, защото имат способността да индуцират някакво познавателно напрежение и желание. В Свещените книги живеят наистина живите мъдреци и вече съм си давал сметка, че имам повече любими приятели, с които мислено си беседвам измежду мъртвите, отколкото сред живите. Явлението сливане на съзнанието между ученик и гуру, за което се говори на изток - не се съмнявам - е възможно. Мога да мисля с мислите на свои любими автори, но никога мисленето не е буквално плагиатство и винаги привнасям нещо свое, което е само еклектика от други автори. Наистина нямам нищо свое и нямам никакво априорно знание. Каквото знам - знам от една или друга прочетена книга и го знам, защото съм го открил съществуващо у себе си.
Тези, които имат сиддхи, с изключение на мошениците и факирите, не се изживяват като носители на необикновени способности и литературата е пълна с примери и предупреждения от този род.
Imago, вие имате ли, за вас съществуват ли тайни в йога? Възможно ли е някой да изчерпи до дъно едно хилядолетно учение и да е наясно с всичко? Необходимо ли е изобщо подобно изчерпване при положение, че никаква последователност от познавателни натрупвания не води към абсолютно знание, а напротив - отдалечава?
Неминуемо трябва да се мине през някаква форма на кенозис и саможертва, когато нищо не помага и всякакво упование и знание стават смешни.
А ако има такива, които са си добре в битието на учени или специалисти в някаква философска сфера - такива получават моите чистосърдечни овации. Емотикон
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #13 : 27 Октомври, 2008, 11:30:14 »

Цитат
Нито едно постижение (сиддхи) досега не е успяло да отхвърли нито една даршана като рационална система. Шаддаршана е осветена от традицията, докато сиддхите са предмет на всякаква критика - и един разумен човек никога няма да си постави за цел развитието на някаква сиддхи, пък било то и най-божествената.
Все си мисля, че децата дето се стремят към сиддхи порастват и стават инженери  Широка усмивка Така могат да си конструират допълнителни съвършенства, колкото си поискат. Примерно камерки, LCD, радио, летящи каляски и т.н.т. Другите останали да мъдруват. Наскоро (не)разумните стремящите се към сиддхи плануват да почнат радикално да променят своята собствена природа, не само по-психопармацефтични способи но и още по-директно с помощта на кибер-имплантати и генно манипулиране. Сиддхи - какво повече да кажем!

Допълнително не съм сигурен, че сиддхите не са променили много от астика даршаните. С момощта на сиддхи е било демонстрирано, че много от презумпциите за функциите-последствията от действията на пУрва мИмАМсА са наивни и явно неправилни.  Емотикон

------
Малко по-сериозно. Не съм сигурен, че оценяваме по достойнство, че една цяла глава от йога сутра е посветена на сиддхите. За функцията на последната може доста да се спори защо е там. Аз лично имам няколко различни предположения ...
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #14 : 28 Октомври, 2008, 07:15:59 »

Аз нямам никакви. Ще Ви бъда признателен, ако споделите Вашите предположения. Всъщност нямам представа за какво изобщо са добавили трите последни глави, след като всичко е казано в първата.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #15 : 28 Октомври, 2008, 11:22:20 »

За сиддхите нали го дискутирахме и дискутираме постоянно. Примерно тук:
http://yoga.eurasia.bg/forum/index.php/topic,913.10.html

1.Едното ми мнение е изписано в последният пост от темата.
2. Другото е, че те са следствие от историческите вярвания и перцепции на шаманистките среди където йога се развива. Виз примерно Мирча Елиаде
3. Третото е като следствие на предложеното устройство на света и методология на освобождение, би трябвало да има сиддхи. И т.к. те добре хармонират с историческата традиция вж. т.2 те са включени в ЙС

Може да има и някои други засягащи отношението към "обективно наблюдаемото"' в самкхйа-йога като контраст от съвременно научното определение за последното. Но това вече са пермутации на 1 и 2
Активен
Страници: 1 [2] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites