Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 10:42:07
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Тантра Йога
| | |-+  Идеята за Бинду
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Идеята за Бинду  (Прочетена 2995 пъти)
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« : 19 Януари, 2007, 03:04:15 »

Тантрическите писания са напълно погълнати от маниакалната идея за съхраняване и трансмутиране на "семето" бинду в амрита. Ще спестя безкрайният списък цитати уеднаквяващи загубата на мъжкото семе с смърт (примерно ХЙП 3.88 маран.наМ бинду-пАтена ...). Това вярване (суеверие)  достига до колосални размери даже в съвременна Индия, където изчерпването на семето се смята за даже причина за раждането на момичета. (Виж. Чарака Самхита ..., или  G. White Siddha Traditions in Medieval India ch. 10 ) и не само физическо но и финансово разоряване (зестрата :-)

От гледна точка на съвременната медицина и обществени норми, това изглежда пълна дивотия. Човек неизменно си мисли - тези наистина ли са имали това в предвид, наистина ли са си вярвали. Има различни обяснения, които за мен лично са незадоволителни. Ето още няколко доста неортодоксални. ( и недоизпипани)

Една от възмозностите е да се погледне на това като изключителен подвиг награждаван с безсмъртие. Постигането на запазване на семето на малад здрав мъж е труднен подвиг и при това той да остане нормален ;-) Това е нещо подобно на подвига на Гилгамеш да не спи седмица, с което той получава безсмъртието си, при шумерите. Или това е като подвизите на Херакъл, с които той си заслужава място сред боговте.

Аз, обаче бих искал да ви привлека вниманието към една друга по-интересна трактовка. Обикновенно се описва, че семето капе от кухина в черепа, в огън в стомаха. Огъня изгаря семето безвъзвратно. Последното се случва също и при прекалено много секс - виж. мита за рАджайакш.ма

Мисля си, че бинду може да се трактува и като енергията на мислите, който изгарят енергията си в огъня на мирските желания и борби. Така капка по-капка енергията на читта, се стича от главата в корема. Мислейки за житейските проблеми като глад, секс и т.н.т потенциала, да превърнем тази енергия в сома (или амрита), намалява. Може да се види и аналогия с Йога Сутра 1.2. - целта е да се прекратят въртопите на читта. Ако си позволя да продължа аналогията - как се трансмутира тази енергия, чрез свиване на сънцето в корема и създаване на жега, коят събузда кундалини. Тези предписания добре пасват към аналогията - да се свият "светските грижи и желания" в корема. Тапаса  (аскезата) създава жега, която би могла да събуди кундалини (?), която изнася семето обратно в главата и го трансформира в амрита, която се излива като благодатен дъжд. Т.е. трасформираната енергия на читта, донася благата си после на йогина.  Ами изглежда естествено - ако не мислим само непосредствено да си напълним тумбака, може и да получим нещо повече. Всеки е жертвл нещо в живота за да завърши образованието си примено. Аналогията може да се подкрепи с такива очевидни разбирания, отразени в изразите  - да си загубиш главата от любов, гняв, ума му не е на място, Губи ума и дума .... Много "семе" се губи при такива емозии и грижи :-) ха ха

Бих искал да събера повече мнения, може ли тази аналогия да се продължи, обясни по-лесно или дали има вътрешни противоречия.
« Последна редакция: 25 Януари, 2007, 11:27:17 от Imago » Активен
siddhartha
Ведик
Садхак
**
Публикации: 81

« Отговор #1 : 19 Януари, 2007, 07:41:04 »

Интересна интерпретация.
Във Hatha Yoga, Theos Bernard e сложил следната бележка под линия:
Цитат

To understand what is meant by a statement of this kind, the student is advised to study The Tibetan Book of the Death, by W.Y.Evans-Wentz.

Бележката се отнася за обяснението на уддияна бандха в ХЙП III-59:
Цитат
By practicing this for six months, one can undoubtedly conquer death.

Не че разбирам какво е имал предвид . :?
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« Отговор #2 : 20 Януари, 2007, 10:35:33 »

Хората очевидно са търсели безсмъртие и вечна младост, което никога не е било и не може да бъде цел на Йога.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #3 : 20 Януари, 2007, 11:19:43 »

Има сега един такъв труден филм по въпроса - "The fountain". Режисьора му е известен с "Пи" и "Requiem for a dream".

Но може би изреченията им рябва да се разбират малко иносказателно. То и ние казваме, за нещо хубаво, че е направо "убиец". Или казваме че трябва да се прави нещо "на всяка цена". При последното със сигурност нямаме предвид много "цени"... Аз неизменно се сещам за търговците по пазарите на ориента, които убеждават, че нещото е най-супер и направо е "божествено". Може би хората са искали да кажат - "не е лошо".

Какво означава - "който падне в бой за свобода, той не умира" ? Ако се жертвам за "свобода" ще стана ли безсмъртен?
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #4 : 21 Януари, 2007, 10:57:53 »

Фонтанът е много слаб в режисьорско отношение и еклектичен в идеен план филм.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 24 Януари, 2007, 11:13:03 »

... а филма наистина има много за оправяне, затова казах "труден" Намигване а не хубав. Споменах го за да илюстрирам мисълта, че хората като че ли винаги са търсели "фонатан на вечният живот" при това във всички култури в една или друга форма. В средновековието са препоръчвали старец да спи между 2 девици или да яде злато. Сега препоръчват витамини АСЕ и антиоксиданти. Един хирург Sherwin B. Nuland в бестселъра си "How we die" има интересна глава по въпроса, причини за смъртта и борба с старостта.

Въпроса ми и темата, за която питах мнения беше - намиране на смисъл зад някои тантра практики и отношението на тантра към "семето" и ...

Този въпрос за мен е интересен:
защо въпреки явната прехдност и непостоянство на света (т.е. всичко) и въпреки явната ефимерност на аз-а, някому е му хрумнала идеята, че би могло да има такова нещо като безсмъртие и постоянен атман-брахман и т.н.т. Т.е. мисля, че казвайки "покорява смъртта" са имали друго в предвид. (а не нещо явно безсмислено)

Предполагам, че всичко това е въз основа на способността на хората да създават работни модели за света, които да са приложими за дадени ситуации. Един такъв модел е модела на света, в който има аз и в рамките на за съществуване на модела може да се постигне постоянство на този конструкт. Т.е. примерно за строителните инзинери 0.5 милиметра е еднакво с безкрайно малко пренебрежимо отклонение. (реално те не забелязват сантиметри). Въпреки това постройките стоят, и строителите проодълзават да строят успешно. Същото е с баналният пример нютонова теория за гравитацията или съвременната теоря на относителността. И двете са "еднакво" вярни. И двете са приложими. След години сигурно ще имаме и трета теория за гравитационните взаимодействия. Smile

В този контекст въпроса ми е как да интерпретирам предложените техники. Т.е. какъв е модела (пространството), в който те са смислени.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #6 : 24 Януари, 2007, 11:43:45 »

Всъщност изразът е "прекрачва страданието" - тарати шокам атмавид, Позналият Аза прекрачва страданието. Въпросът е дали състоянието на сатчидананда може изобщо да се нарече живот. Животът все пак е сансарна категория, а онова там е отрицание на всяка сансара.
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #7 : 25 Януари, 2007, 11:14:23 »

Четейки коментарите и превода на Сатянанда Сарасвати и Муктибодхананда Сарасвати на Хатха Йога Прадипика открих следното. Както изглежда виждането, че ума (каквото и да се разбира под ум) и бинду са свързани или до известен смисъл еквивалентни не е ново.
В коментара си към 4.1 на Хатха Йога Прадипика Сатьянанда Сарасвати пише:

Бинду является как макрокосмической, так и микрокосмической сущностью. В конечном счете существуют маха бинду (все сознательное творение), затем пара бинду (форма Ишвары), сукшма бинду (индивидуальный ум) и стхула бинду (грубое бинду в форме яйцеклетки или сперматозоида). Появление бинду представляет собой эволюцию изначальной шакти в проявленные ум и материю.

На български ще да рече (много накратко): фино бинду = индивидуален ум, грубо бинду = сперматозоиди, яйцеклетка.

Не знам откъде произтича това разглездане но изглезда доста консистентно с предложеното в началото на темата. Някои да знае? Аз лично не съм сигурен трябва ли да се добавя и яйцеклетката. Понякога в тантра менструалната кръв и женските сексуални флуиди се отъждествяват с сяра, а не с живак. Но това си остава "тъмна Индия" за мен.

---
Под линия мога да добавя, че превода на ХЙП на С. Сарасвати ми изглежда най-добрият от безплатно достъпните в интернет. Има и оригиналният санскрит. Като колкото пъти съм сверявал (съобразно скромните ми жъзможности) не съм откривал сериозни проблеми и натрапчиво явен уклон. Интерпретациите са намерили място винаги само в коментарите, които също не са лоши.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #8 : 25 Януари, 2007, 11:48:42 »

Промених заглавието на темата. Дайте линк към превода да Сарасвати.

Благодаря
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #9 : 25 Януари, 2007, 03:42:56 »

Дайте линк към превода да Сарасвати.

HTML
http://www.ukryoga.com/yoga/108.html

Или ZIP файловете с имена 1-4 съдържат MSWorld формат

http://www.ukryoga.com/yoga/lit.html