Сигурно е дживанмукта

Или поне според интерпретациите на Аянгър. Той години наред говореше глупости, че човек трябвало първо да стане поне толкова добър хата йога колкото него за да има право да продължи нагоре към по сложните степени. Според Аянгър ако един йоги не може да се връзва на възел като него, не можел да разбере дълбокият философски смисъл на писанията. Колкото по добре човек се връзва на двоен моряшки възел, толкова по добре разбирал шастрите

Предполагам че това е било резултат от неговата липса на достатъчно знания и разбиране на философската част на йога, и затова когато е обикалял като циркаджия света и са го питали по сериозни въпроси е отговарял по този начин. Това е било добро оправдание за него, за да извини собственото си невежество. Накрая след доста циркаджилъци, наема срещу скромно заплащане трима пандити които му помагат да разбере и преведе Йога Сутрите на Патанджали. Един от тях е бил бивш възпитаник на Кайвалядам ашрама, който е бил изгонен от там заради непристойно държане??? Така ми казаха, дали е вярно не знам? Както и да е, превода му е добър.
Интересно е, че има доста хора по света които имат същата Аянгърова философия – колкото по добре човек се извива на кравай, толкова по добре разбирал философията на йога. Казвали са ми че подобна интерпретация давали някой „големи” йоги в България? Например Евтимов? Отново нямам директна информация от първа ръка, но човека който ми каза това е негов ученик и не вярвам да ме лъже.