Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 11:07:25
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Йога
| |-+  Раджа Йога
| | |-+  Йога-сутра
| | | |-+  Значение на думата йога
0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: 1 2 [3] Разпечатай
Автор Тема: Значение на думата йога  (Прочетена 3769 пъти)
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #20 : 14 Март, 2007, 12:01:33 »

Напълно съм съгласен Емотикон
Само ще добавя, че тук има доста интерпретации относно различните видове самадхи и как се групират. Аз съм привърженик на тази на Таймни. Според нея Асампраджната самадхи се случва между различните видове самадхи. Когато Асампраджната се случи така, че когато се излезе от нея йогинът се отказва от погрешната идея за егото като за "аз" и достига до знанието, че имено "изпразненото от всякакви мисли съзнание" е неговото истинско АЗ това се нарича Дхарма Мегха Самадхи.

Докато при други интерпретатори, Шивананда например, е прието, че Асампраджната Самадхи е в същност Дхарма Мегха Самадхи.

В края на краищата мисля че няма голямо значение коя дума какво означава, важното е че и едните и другите говорят за един и същ принцип:
-Започва се със съсредоточаване на вниманието върху "съзнаващият принцип" в нас.
- Изключват се всички странични мисли.
- Следва спонтано сприране на процесите в ума.
- Когато се излезе от това състояние йогинът "разбира", че неговото истинско АЗ - АТМАН,   е именно това състояние на съзнанието при което умът е свободен от всякакви мисли и съществува само чиста ПОТЕНЦИАЛНОСТ ЗА ОСЪЗНАВАНЕ.

Как ще се използва след това тази опитност е въпрос на изградената преди това теоритически мъдрост извлечена от писанията.
« Последна редакция: 14 Март, 2007, 12:38:46 от Брахман » Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #21 : 14 Март, 2007, 02:11:00 »

Но да се постигне просветление с помоща на Хата Йога е невъзможно. С Хата Йога може само да се подготви йогинът и неговият ум да стане годен за медитациите на Раджа Йога. Това в същност е казано в самата Хата Йога Придипика Емотикон
Всъщност и аз съм съгласен.
Но, може би не всички тантристки писания разбират под раджа йога това, което ние си мислим. Имам подозрението, че поне 2 писания, под раджа-йога имат предвид нещо друго. Подозрението ме тормози по-повод Yoga ?ikhopani?ad 1.136-138

Imago може да каже не може ли raja в раджа-йога да не е усилена форма, дериват от rajas. или това което произлиза (дериват) от rajas?

Да повторя и аз съм съгласен с казаното от Брахмах, но за да има разнообразие и пънота , ето креативно съмнение.(иначе ще е скучно) Емотикон

lay?tsa?pr?pyate saukhya? sv?tm?nada? para? padam |
yonimadhye mah?k?etre jap?bandh?kasa?nibham || 136||
rajo vasati jant?n?? dev?tattva? sam?v?tam |
rajaso retaso yog?dr?jayoga iti sm?ta? || 137||
a?im?dipada? pr?pya r?jate r?jayogata? |
pr???p?nasam?yogo j?eya? yogacatu??ayam || 138||
« Последна редакция: 14 Март, 2007, 03:28:03 от rtsvet » Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #22 : 14 Март, 2007, 05:31:35 »

....Но, може би не всички тантристки писания ....

Моля не ме разбирайте погрешно. Тантра като цяло може да доведе йогинът до просветление и то по бързо от колкто която и да е друга система. Тантра е производна от веданта, йога, будизъм, абсолютно всичко. Проблемът на Тантра е, че в тази система е в сила правилото: ЦЕЛТА ОПРАВДАВА СРЕДСТВАТА. Целта е себепознанието, но средствата са абсолютно всичко.Често се залита в крайности от които няма нужда. Не са редки случаите когато практикуващи Тантра напълно се изгубват в джунглите на тайните практики водещи до пълно загубване на здравият разум.

Хата Йога е само една малка част от тантра, но дори и в Хата Йога компедиумите се споменават доста от основните философски принципи. Но не е достатъчно. Само се загатват. Обяснения няма и затова трябва да се четат и другите тантрически произведения.

Както и да е онова което исках да кажа е че с помоща на Хата Йога не може да се постигне Мокша, но с Тантра може!
Активен
Страници: 1 2 [3] Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites