Моля, влезте или се регистрирайте.
24 Май, 2012, 11:09:18
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Желаещите да участват във форума трябва да изпратят мотивационно писмо до имаго@абв.бг.
Конвертор. Правила на форума.
+  Йога Форум
|-+  Общ раздел
| |-+  Отзиви
| | |-+  Вярата в прераждането
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 13 Разпечатай
Автор Тема: Вярата в прераждането  (Прочетена 11265 пъти)
Imago
Домакин
Йогарадж
Публикации: 7679

« : 08 Април, 2007, 06:06:39 »

Хората, които вярват в прераждането и са убедени, че са били индийски принцеси, африкански магьосници, велики воини, са по-склонни към демонстриране на грешки с паметта.

Това се посочва в проучване на специалисти, публикуване в американския сайт LiveScience.com. Изследванията са проведени между три групи хора.

Първите по принцип вярват в съществуване на предишен живот, вторите не приемат хипотезата за възможно прераждане, а третата група изследвани са били накарани да приемат идеята за прераждането след подлагане на хипноза, която да ги убеди, че са имали предишен живот.

И в трите групи резултатите сочат, че убедеността, че прераждането е възможно, е съчетано със сериозни проблеми с паметта. Хората, които вярват, че са имали предишен живот се концентрират много по-трудно, а силата на паметта им е по-слаба, от тази на отричащите прераждането.

Изводите се отнасят не само за хора, които вярват в прераждането, но и за такива, които са склонни да приемат идеята за съществуването на извънземни, паралелен свят и други подобни.

Този тип мислене довежда до размиване на границите с реалността, до объркване на реалните факти с недоказаните хипотези. А това вече рефлектира върху способността за запомняне и до объркване на случилите се неща в съзнанието, твърди ръководителят на проучването Мартин Питърс.

От друга страна хората, вярващи в прераждането, са по-склонни към депресивни състояния и имат трудности със съня, което още повече задълбочава проблемите с паметта.

http://www.livescience.com/othernews/070406_past_lives.html
Активен

rtsvet
Основател
Йогарадж
Публикации: 2185

« Отговор #1 : 09 Април, 2007, 12:00:52 »

От друга страна, изказването на глупака (или лудия) не говори нищо за верността на съждението. Последното може и да е гениално вярно. Не е задължително даже глупака да е способен да го обоснове. Или така поне казва абстрактната логика.
Практически обаче е по-малко вероятно да се чуе нещо вярно от глупав. Затова ние не си губим времето да слушаме или да се опитваме да намерим смисъл в думите на луди, примерно.
Често в науката се прилага бръснача на Окам. Т.е. търси се най-вероятното и най-простото обяснение Емотикон но по принцип менталните особености на хората изповядащи една концепция не говори нищо за верността й. Но практически ... говори и още как даже Намигване
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #2 : 09 Април, 2007, 05:36:11 »

Фактът, че християнството не признава прераждането, говори в полза на хипотезата, че християните имат по-малко проблеми с паметта. Намигване
Активен

Източен
Йогарадж
Публикации: 2937

« Отговор #3 : 02 Октомври, 2008, 02:09:49 »

Видях препоръката да не подновявам стара тема. Съжалявам, дано не съм груб нарушител!
Будизмът признава прераждането, но Буда дали го е признавал? Имам предвид: "доколкото няма никакво аз, но има действия и резултати от действията...действията се извършват, но няма извършител на действията..." /съжалявам, не мога сега да проверя точно и цитатът е по памет/, никакво аз не се пренася, но съществува глас  и ехо и т.н.
Imago, виж Матея 16.
"13. А когато дойде в страната на Кесария Филипова, Иисус питаше учениците Си и казваше: за кого Ме човеците мислят - Мене, Сина Човечески?
14. Те отговориха: едни - за Иоана Кръстителя, други - за Илия, а някои - за Иеремия, или за едного от пророците." Очевидно идея за прераждане. Има и други примери в евангелието, но не искам да натоварвам страницата.
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #4 : 02 Октомври, 2008, 02:35:22 »

Ммммдааа ...

Имало е такива християнски секти с подобни идеи. А преди тях питагорейците имаха подобни вярвания в преражданията също. Иначе в Будизма и Хиндуизма има много различни и несъвместими разбирания за прераждането - какво се преражда, кога и как.

Аз намирам за изключително как  много хора и йогисти и йогистки не значт, че във ведическият период не се приема вярата в прераждането.

С проси думи: Ведите казват, че прераждане няма! И индийците в този период най-често не са вярвали в преражданията. Виж поясненията ми и цитатите от Ригведа тук.
http://yoga.eurasia.bg/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=1338.msg13712#msg13712

Там по-долу не публикувах статията на NOBLE R. REAT от унито в Ланкастър. Т.к. статията обикновенно е платена за неуниверситетски организации искам да ви я предоставя тук. Така е по-честно Емотикон  Молбата ми е да не се копира на други сървъри и да не се разпространява.

Enjoy  Емотикон "Кармата и прераждането в Упанишадите и Буддхизма"
Активен
rtsvet
Основател
Йогарадж

« Отговор #5 : 02 Октомври, 2008, 03:34:27 »

Ако някой се интересува от темата казват, че книгата

Karma and Rebirth in Classical Indian Traditions (Hardcover)
by Wendy Doniger O'Flaherty ISBN-10: 0520039238

е идеално четиво.
Активен
Брахман
Основател
Йогарадж
Публикации: 3954

« Отговор #6 : 02 Октомври, 2008, 05:04:54 »

Аз намирам за изключително как  много хора и йогисти и йогистки не значт, че във ведическият период не се приема вярата в прераждането.

Аре аре сигъ  Намигване Не е чак толкова изключително. Аз съм говорил с много добри инжинери които не знаят кога е създадено колелото, и доктори които не знаят историята на народната медицина в Китай.  Ухилено

Но това което пишеш е интересно!!!! и полезно!!!!

Ведическият период е доста дълга работа, не е пет месеца или пед години а хилядолетия. През това време най вероятно е възникнала идеята за карма и прераждане. Поразрових се тук там и намерих че съществуват две мнения сред изследователите на този период. Според едното мнение кармата и прераждането имат ведически произход, според другото мнение тези концепци възникват въз основата на някаква друга литература от неведически характер. Един господ знае каква е истината. Освен ако не намерят някой материал издялан по скалите или нещо написано по тухли, така ще си остане всичко като предположения и догадки. За нас е важно да знаем че тези идеи са възникнали някъде из далечното минало и са си чиста фантазии и предрасъдъци.
Активен
Imago
Домакин
Йогарадж

« Отговор #7 : 02 Октомври, 2008, 05:23:17 »

Благодаря за статията. Благородният Рос май не е много добре с логиката или семантиката. Прераждането в Индия няма значението на реинкарнация, при това в човешко тяло, а на повторно съществуване (пунарбхава) в един от трите или четирите свята, кой колкото си ги измисли. Безтелесните гладни духове (прета) например нямат тела, значи няма и прераждане в класическия християнски смисъл, като възкресение от мъртвите в обновените ни тела. В първия параграф Рой казва, че във Ведите не се говори за прераждане, а във втория опровергава първоначалната си теза, като заявява, че след смъртта душите отивали или в ада, или в рая, или във вечността. Класическа пунарбхава за първите два случая и нихшреяса (сумум бонум) в последния случай.
Активен

Източен
Йогарадж
Публикации: 2937

« Отговор #8 : 02 Октомври, 2008, 06:32:57 »

На изток прераждане, на запад обновление. Съзнанието е безлично и ...следователно какво са преражда?! Ако някой има спомени за минал живот, защо тези спомени трябва да са негови, за негов минал живот? Как е възможно да твърдя, че съм бил цар в миналия си живот, като очевидно никога не съм бил? Защо никой не твърди и врачките на никого не казват, че в миналия си живот е бил слуга? Слугите не се ли прераждат?
Да приемам ли вашето мълчание като съгласие, че Буда е отричал прераждането?

Активен
Raja
Основател
Вивекин
Публикации: 538

« Отговор #9 : 02 Октомври, 2008, 09:02:43 »

Буда не е отричал прераждането, но е отричал, че нещо се преражда. Иначе обяснявайки причината за страданието той дава колелото от 12 взаимосвързани причини, с коетo илюстрира именно самсара.
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 13 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  

запомни име и парола
Top Oriental Sites