Моля, влезте или се регистрирайте.
22 Януари, 2018, 03:43:32
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Форум за индийска философия и Йога.
+  Йога Форум
|-+  Практика
| |-+  Техники
| | |-+  Дишане
| | | |-+  Сударшан Крия
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 3 ... 7 Разпечатай
Автор Тема: Сударшан Крия  (Прочетена 21427 пъти)
rtsvet
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 2215« : 01 Юни, 2007, 10:06:55 »

Преди 3-4 години един индиец разпалено ми обясняваше за тази новоизмислена от новопоявил се гуру в неговият град. Той е от Бангалор или както му викат сега Бенгалуру. Гуру(-джи)то имал голяма сграда и дарявал много на бедните. Гуруто бил много сладък и изглеждал тоооолкова духовно. Имал и много западни почитателки и почитатели дето идвали в ашрама. Това малко ме развесели и малко ме натъжи - в света всичко се повтаря.

Но все пак реших да превъзмогна предразсъдъците си и да проуча що за чудо е това - сударшан крийа. Предположението ми че това е нещо което те хлопва по главата с силата на сударшан чакра, не беше далеч от изстината. Поне по инфото до което успях да се добера.

Техниката е последователност от сравнмително бавни и бързи бхастрика с фаза на отпускане. Разбира се техниката се държи в тайна  и се настоява че ритъма бил много важен. Т.е. може само да се купи на касетка или с урок при гуру. Това го пропуснах покрай ушите си. Съображението ми е, че щом това чудо може да се преподава от аудио касета или CD, както и в зала с стотина човека, явно въобще не е необходимо съобразяване с индивидуалната конструкция  (природа, доша конструкция ...) както и с конкретната ситуация.

Интересно е че индийските и западните източници настояваха на различен брой дишания в цикъл.

Коментари: ами чели ли сте нещо за холотропно дишане? Механизмите са подобни, хипервентилацията предизвиква първо леко опиянение, после по сериозни халюцинации, крампове, спазми, гърчове (резултат на алкалозата) Не е толкова страшно колкото звучи, но може да е опасно ако се прекали, лекото опиянение като че ли е ОК. :-)  Не знам някой да е правил контролирани мед изследвания за вличние на редовната хипервентилация в/у  някой физлиологичен параметър Примерно ако човек хипервентилира по 30 мин в течение на 1 месец. без да стига до ексцесии. Но като гледам твърденията за изследвания на "Art of Living" фондацията - те са мнооого положителни. Защото като че ли това си е техника за хипервентилация и отпускане. (простете мене невежия)

И за да не обърка някои сарказъма с насмешката и така да се обиди искам да поясня:
Не казвам че знам - по-скоро искам да питам знаещите или опиталите. (за пробвах веднъж)
Не твърдя че хипервентилацията не действа - действа и то още как.
Не твърдя че човека (Рави Шанкар) не дава много за благотворителни цели (не съм му гледал счетоводните книги, а и не държа)

И още един въпрос: Някой да е чул нещо за патентен иск за техниката на "сударшан крия" ? Или все пак това вече е все по-лоша пъблисити в йога.

Ще се радвам на коментари Емотикон
Активен
rtsvet
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 2215« Отговор #1 : 01 Юни, 2007, 10:27:01 »

Реших, че все пак че след някокло години сигурно се е появило нещо повече в нета за организацията и техниката и не останах  излъган.

Статията в уикипедия е обективна изглежда доста пълно описание. Освен това  показва доста от критичните точки (къде отиват парите, претенциите за патент и т.н.т) Цитирани са и  публикации на темата с предявените полезни ефекти за здравето, както и обвиненията за необосноваността и явното преувеличение в някои от тях. (Яко някой ви твърди че лекува СПИН с пранайама е в реда на нещата да се съмнявате, нали?)

http://en.wikipedia.org/wiki/Art_of_Living

Има хубава статия в един индийски вестник описваща техниката.

http://www.tehelka.com/story_main16.asp?filename=Ne030406Sudarshan_CS.asp
Активен
rtsvet
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 2215« Отговор #2 : 01 Юни, 2007, 10:57:46 »

Нямам нищо напротив краткосрочно да се пробва да използва хипрвентилация, като средство срещу леки до средни депресиии. Но какво е действито ако в течение на години всекивневно се наслаждавам на поне един курс сударшак крия?

Подобно явление се случва с хората с паника (panic disorder). Намерих че както се би се очаквало, някои от краткосрочните ефекти на церебралната хипоксия (предизвикана от хипервентилацията) ще се превърнат в стабилна черта на мозъка. Това включва: значително повече бавни ритми на EEG. Изменение в церебралният кръвоток и глюкозният метаболизъм.

Dratcu, L. (1999). Electroencephalographic features of panic in the non-panic state:
Effects of hyperventilation? Int. J. Neuropsychopharmacol., 2 (suppl. 1): S209.
Dratcu, L. and Bond, A. (1998). Panic patients in the non-panic state: Physiological
and cognitive dysfunction. Eur. Psychiat., 13, 18-25.
Активен
rtsvet
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 2215« Отговор #3 : 01 Юни, 2007, 11:04:28 »

Все едно съветският проф. К. Бутейко да си направи ашрам и да обяви за гуру по божествен начин открил нов тип пранайам. Абе глупости говоря - как да си направи ашрам човека в съветският съюз. Ашрамите са индийски специалитет за западни групита.
Активен
Imago
Домакин
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 8037« Отговор #4 : 11 Юни, 2007, 04:05:33 »

Свят, свят, свят!  Широка усмивка
Активен

Книги на Евразия
eurasia кльомба abv.bg
Mtel - 0888 07 56 14
Viva - 0876 40 49 07
mengel
Шравак
*
Публикации: 16


« Отговор #5 : 27 Юни, 2007, 08:57:32 »

Преди садмица изкарах първо ниво на сударшан крия в Търново. Курса беше в продължение на седмица. Да ви кажа честно много съм доволен. Иначе различното от класическите йога практики е само последната фаза на дихателните практики - сударшан крия. А това, че било тайна  са глуписти. Всеки който иска може да изкара курса. Не съм специалист в областта да сравнявам и оценявам, затова мисля, че е по-добре едно нещо първо да се пробва а после да се коментира...
Активен
rtsvet
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 2215« Отговор #6 : 27 Юни, 2007, 09:20:16 »

Радвам се че има някой, който да обясни от личен опит.

Искам да питам преподаваното в БГ точно ли се припокрива с публикуваното в статията в индийският вестник?

http://www.tehelka.com/story_main16.asp?filename=Ne030406Sudarshan_CS.asp

Може ли да пишете малко повече за вариациите на изпълнението?
Активен
huanji
Садхак
***
Публикации: 70« Отговор #7 : 20 Октомври, 2007, 01:28:31 »

Пускам от свое име мнение на yogimax, който има проблем с пускането на мнения тук:

”Здравейте, от няколко дни безуспешно се опитвам да се регистрирам и да вляза във форум йога-бг.
„Техниката е последователност от сравнително бавни и бързи бхастрика с фаза на отпускане. Разбира се техниката се държи в тайна и се настоява че ритъма бил много важен. Т.е. може само да се купи на касетка или с урок при гуру. Това го пропуснах покрай ушите си. Съображението ми е, че щом това чудо може да се преподава от аудио касета или CD, както и в зала с стотина човека, явно въобще не е необходимо съобразяване с индивидуалната конструкция (природа, доша конструкция ...) както и с конкретната ситуация.”
-Практикувам тази техника отдавна и мога да отговоря от извора така да се каже. Сударшан крия изобщо не е нещо тайно. Всеки може да изкара курс, на който тя се практикува. Касетката с Крия не може да се купи, тя не се продава. Практикувам Сударшан крия от 7 години, но нямам такава касета. Само инструкторите получават касетка. Всяка седмица по веднъж всеки може да отиде на сатсанг и да прави Крия от касетката, която се пуска там. Има два вида крия: Касетката с кратка крия е 12 минутна и обикновено тя се прави на сатсанг ежеседмично по веднъж, да подчертая безплатно. Със Сударшан крия никой не търгува! Касетката с дълга крия е 28 минутна, тя се прави по-рядко, по време на курсове или по-рядко на сатсанг. Но ежедневно не се практикуват нито едната нито другата. За вкъщи за ежедневна практика има домашна крия, която е без касета. Тя продължава не повече от 8-10 минути като се правят три цикъла/кръга от по три темпа дишане-бавно, средно и бързо в съотношение 20:40:40. Както виждате и при трите вида крия няма никаква хипервентилация, натоварването на дробовете не е прекомерно, а ежедневната е изобщо съвсем лека. Не смятате ли, че йогисткото задържане на дишането е по-опасно, отколкото тази крия? Ако трябва да направя и аз паралел с Холотропното дишане, ще споделя своя опит, защото съм опитвал и Холотропно дишане. То продължава цели 2 часа и дишането е някак много неестествено. Последното е много по-натоварващо и хиперветнилиращо, дори ми стана лошо от него, зави ми се свят, повдигаше ми се, ръцете ми се сковаха, три дни след опита с холотропно дишане постоянно бях тотално отпаднал и без сили. За разлика от него, Сударшан крия е много по-мека и лека техника, от която никога не съм имал отрицателни ефекти. Винаги след крия ми е по-леко и съм релаксиран, зареден с повече енергия. Целта на Сударшан крия не е да имаме разни видения, минали животи, сензации и т.н.(самият аз за толкова години нито веднъж не съм видял картини, или светлини, или звуци, реакции или нещо друго, а само мир и тишина), а просто да успокоим ума като се стремим да издишаме всички емоции от себе си. В този смисъл излизаш от крия с много по-умиротворен ум, отколкото като влизаш в нея. Сударшан крия е едно естествено предмостие за медитация и се прави непосредствено преди медитация. Изобщо нашият комплекс има следната хронологична последователност: асани, пранаяма, крия, медитация. Крия помага и за изхвърляне на част от токсините от организма чрез дишането. Т.е. крия е като една баня за тялото и за ума. Няма смисъл да се търсят някакви сензации. Винаги с удоволствие се потапям в ритмичното дишане на Сударшан крия.
Като повдигнахте дума за съобразяването с индивидуалната конструкция, трябва да кажа, че има техники, които са универсални, има и такива при които трябва да се подходи строго индивидуално. Не намирате ли, че Паневритмията, която е дал Петър Дънов е универсална практика и могат всички да я практикуват, тя не е съобразявана с конкретни хора нали? По същия начин и Сударшан крия е универсална практика. И за да не се остава с впечатление, че Шри Шри Рави Шанкар не подхожда индивидуално, ще ви кажа, че нашата медитация е чрез получаване на лична мантра. Има такъв курс по медитация, на който учителят преценява каква мантра е подходяща за теб, преди да ти я даде. Това е съобразено и с дошите предполагам. Школата провежда и аюрведични консулти относно дошовите типове.
„Може ли да пишете малко повече за вариациите на изпълнението?”
-Няма други вариации освен изброените по-горе.
„Но какво е действито ако в течение на години всекивневно се наслаждавам на поне един курс сударшан крия?”
-Няма абсолютно нищо опасно в тази техника  Седма година редовно я практикувам и категорично мога да твърдя, че ми помага. Нищо от тези ужасии, които описвате не се случва нито с мен, нито с останалите хора които практикуват и които познавам.
Ето линк с изследвания върху Крия: http://www.artofliving-bg.org/scienceofbreath.pdf
„Искам да питам преподаваното в БГ точно ли се припокрива с публикуваното в статията в индийският вестник?
http://www.tehelka.com/story_main16.asp?filename=Ne030406Sudarshan_CS.asp
-Не. Нито една от картинките не показва Сударшан крия. Емотикон Втората, третата и четвъртата картинка показват известното на всички обикновено тройно йогистко дишане, което ние правим преди крия: коремно на втора картинка, гръдно на трета, ключично на четвърта. Ръцете се поставят там, където са показани на картинките. След това дишане идва ред на Бхастрика, именно тя е показана на петата картинка. При вдишване ръцете се вдигат, при издишване със замах се свалят в хълбоците, прави се бързо три серии по 15-20 повторения. И едва след всички тези дишания идва ред на Сударшан крия. При нея просто си седнал в една от йогистките пози, която ти е най-удобна, със затворени очи, пуска се касетката с гласа на Шри Шри, който произнася Со Хам. При Со вдишваме, при Хам издишваме. Темпото се мени-има бавно, средно и бързо темпо. Това е. След това като свърши лягаш и релаксираш, или продължаваш с медитация веднага или след като си полежиш няколко минути. Пак ще повторя, техниката е мека, няма сковаване, няма отпадналост, няма видения, халюцинации...Най-много на някого да се случи по-силна реакция като изхвърляне на някакви емоции, не знаем кой какво е натрупал в живота си, и как го е подтискал. Добре е ако има нещо да се освободи като емоция, за да се изчисти.
„Не твърдя че човека (Рави Шанкар) не дава много за благотворителни цели (не съм му гледал счетоводните книги, а и не държа)”
-Дава и още как. Да бяхте видяли къде живее, в една скромна едноетажна къщичка на територията на ашрама с мнооого цветя на лехата отпред. Самата голяма сграда е за практики, тя е за всички, там са се провеждали и конференции за мир, тя не е негов дом. Трябва да направим това разграничение.
Да курсовете се плащат, и въпросът е много дискусионен дали трябва да се плаща или не трябва, но цените са съвсем достъпни. А от друга страна в Индия има традиция дакшина, за която и във вашия форум има тема и е дискутирано. Трябва да има обмен, не бива нещата да текат еднопосочно. Това е и духовен закон. В началото е било чрез дарения, но западния човек няма нагласата да дава дарения, и затова са въвели впоследствие цена на курсовете. Виждате как е в днешно време, всичко е с пари. Повечето школи вземат пари, други дават десятък. При нас десятък няма, хубаво е да се знае и това. Но едно е сигурно, благотворителност не може да се прави без пари. След цунамито в Азия, фондацията на Шри Шри даде средства за закупуване на необходимото за пострадалите. След атентата в Беслан, бяха изпратени инструктори които проведоха много безплатни курсове за пострадалите след психическата травма в Северен Кавказ, преди това в Косово и Босна се направи същото. Нали и на тези инструктори трябва да им се поемат транспортните разходи, разходите по настаняването и наемите на зали за провеждане на занятията? Затова са нужни пари. Има проект на фондацията, който се нарича 5Н от английски и означава следното: human values, health, hygiene, homes, harmony in divercity. Доброволци на организацията отиват и обучават хората от бедните изостанали слоеве от населението по света на човешки ценности, хигиенни навици, оказват медицинска помощ, строят се домове за бездомните...естествено това става чрез парите, които постъпват в организацията от провеждането на курсове. В това няма нищо лошо. Когато организираме курсове, ние не плащаме от своя джоб разходи както са принудени да правят в други учения, възстановяват ни направените разходи до стотинка. А в крайна сметка един 5-дневен курс, проведен в някоя база извън града сред природата заедно с храна и нощувки струва не повече от 100-130 лв. Съвсем нормална изгодна цена. А занятията са по цял ден плътно-от 7 сутринта до 22 ч. вечерта. Критици винаги е имало и ще има, аз самият съм доста критичен по принцип, но виждам, че нещата в тази школа са направени на една добра, правилна, разумна основа.
„Гуруто бил много сладък и изглеждал тоооолкова духовно. Имал и много западни почитателки и почитатели дето идвали в ашрама. Това малко ме развесели и малко ме натъжи - в света всичко се повтаря.”
-Какво лошо има в това? В природата на човека е да търси пример, на който да се равнява, който да го вдъховява. В днешно време кои са кумирите на младото поколение? Азис, Слави Трифонов или някой западен поп певец. На какво добро те ще ги научат. Не е ли по-добре да се вдъхновим от духовен учител? Ами да, сладък е. Но трябва да се види на живо и да се почувства. Да, съмнявал съм се, но когато го видях разбрах, че всичко добро за което говори той го живее, то е истина. Почувствах го, а сърцето не може да бъде заблудено. Аз не съм ходил в Индия, и не държа да ходя. Който иска нека ходи. Той ходи в много страни. Вижте клипчетата, които заснех по време на най-скорошната ни среща с него в Белград през септември. Там правихме жива крия  Без касета, той направо задаваше ритъма. Беше един празник. Хората му се радват искрено, никой не ги кара да го правят, това е любов, толкова искреност. Най-хубавото е да изразиш любовта си, спонтанно. Той не изпитва задоволство когато го аплодират (за разлика от попзвездите), наблюдавах го и медитирах върху това. Той не приготвя лекции предварително, те се раждат спонтанно - идваш и той просто пита „за какво искате днес да говорим?”, предлагаш и знанието потича, той не се страхува от въпроси. И без много теоретизиране, с чувство за хумор, с усмивки, знаието се предава непринудено, усещаш в себе си възпламеняване.
Снимки:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=17...w=1&photo=1

Снимка-една от срещите му с официални личности в Белград:
http://www.beograd.org.yu/beoinfo/1290431_...of_living_v.jpg

Всичкото видео е вече качено:
Ом:
http://www.youtube.com/watch?v=NoBNyIEH0pI

Посрещане на Гуруджи в залата:
http://www.youtube.com/watch?v=O5oQD73M0Xw

Гуруджи минава при българската група и отива при хърватската:
http://www.youtube.com/watch?v=OS7ydfK2n_E

Гуруджи при нас българската група:
http://www.youtube.com/watch?v=wq9sImBoLWo

Гуруджи:
http://www.youtube.com/watch?v=44DRApjNaeo

Знание от Гуруджи-4 източника на енергия:
http://www.youtube.com/watch?v=FhVN7DtJPnw

Посрещането му вечерта:
http://www.youtube.com/watch?v=0PfIxTLjIYw

Възпламеняваща песен на санскрит, наистина един празник:
http://www.youtube.com/watch?v=5lTNSZJUqPI

Знание от Гуруджи-7 нива на нашето съществуване:
http://www.youtube.com/watch?v=LU7fOUSdvKA
Активен
rtsvet
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 2215« Отговор #8 : 22 Октомври, 2007, 10:31:00 »

Голямо благодаря на yogimax и huanji  Емотикон

Когато пуснах постинга нарочно писах малко по-предизвикателно, като се надявах да получа реакция. Наистина се радвам, че има някой да обясни нещата от собстен опит. Така картината получава  пълнота.
Активен
rtsvet
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 2215« Отговор #9 : 22 Октомври, 2007, 12:46:53 »

Хубави снимки. А първите в снимка.бг имат ли нещо общо със сударшан крия?  Намигване Но все пак изглежда хубаво - празнично облечени млади хора танцуват и се веселят.


Активен
Страници: [1] 2 3 ... 7 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  


запомни име и парола
Top Oriental Sites