Моля, влезте или се регистрирайте.
22 Януари, 2018, 03:42:24
Заглавна страница Помощ Търси Календар Вход Регистрация
Новини: Форум за индийска философия и Йога.
+  Йога Форум
|-+  Практика
| |-+  Техники
| | |-+  Дишане
| | | |-+  Задържане на дишането
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема. « назад напред »
Страници: [1] 2 Разпечатай
Автор Тема: Задържане на дишането  (Прочетена 3383 пъти)
rtsvet
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 2215« : 22 Април, 2010, 10:45:51 »

Днес попаднах на интересно изследване за влиянието на задържането на дишането в/у мозъка.
Темата е релевантна за някои съответни практики в йога.

Статията демонстрира, че всяко нещо довеждано до крайност е най-вероятно да носи вреда. Т.е. не прекалявайте с кумбхаките (особенно ако са по дълги от минута-две)

http://jap.physiology.org/cgi/content/abstract/107/3/809

Increased serum levels of the brain damage marker S100B after apnea in trained breath-hold divers: a study including respiratory and cardiovascular observations
Johan P. A. Andersson, Mats H. Linér, and Henrik Jönsson

Активен
Брахман
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 4203« Отговор #1 : 22 Април, 2010, 06:37:48 »

Статията демонстрира, че всяко нещо довеждано до крайност е най-вероятно да носи вреда. Т.е. не прекалявайте с кумбхаките (особенно ако са по дълги от минута-две)

Добро утро на тези УчОни  Намигване Все пак трябва да отдадат поне малко почит на тези които са открили това преди тях. Намигване

Цитат
Swami Svatmarama says this in  the Hatha Yoga Pradipika

"As lions, elephants and tigers are tamed very slowly and cautiously, so should prana be brought under control very slowly in gradation measured according to one's capacity and physical limitations. Otherwise it will kill the practitioner".


Свами Сватмарама казва в неговите известни коментарии към Хата Йога Придипика (в същност те вървят заедно с оригинала! всеки добър превод ги дава тях също!!) следното:

"Така както лъвове, слонове и тигри се опитомяват много бавно и с голямо внимание, по същият начин прана трябва да се доведе под контрол, много бавно и постепенно съгласно възможностите на и границите на човек. В противен случай пранямата ще убие практикуващият йогин!!!

 Емотикон
Активен
Imago
Домакин
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 8037« Отговор #2 : 22 Април, 2010, 09:36:59 »

Науката е точно за това - да посочва конкретните причини, а не просто да описва явлението.
« Последна редакция: 23 Април, 2010, 08:08:05 от Imago » Активен

Книги на Евразия
eurasia кльомба abv.bg
Mtel - 0888 07 56 14
Viva - 0876 40 49 07
Брахман
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 4203« Отговор #3 : 22 Април, 2010, 10:17:36 »

Разбира се днешната наука може да каже повече от колкото са могли да кажат в древноста. Просто исках да кажа че още в миналото е било добре известно че чрез пранаяма е възможно човек да си навреди. Мисля че ще е добре ако учените днес признават това. В същност може би те биха го признали но може би не го знаят? Но е съвсем в духа на науката да се признае едно постижение в миналото и да не си приписва всичко човек на себе си. Както и да е забележката ми не е против учените днес и техните постижения.

В същност мисля че ще трябва доста изследвания да се направят докато се разкрие целият механизъм на това как праняма действа върху човешкият организъм. Какво е полезно и каво е вредно.

Например промяната на ритъма на дишане, или промяната на дълбочината на дишане влияят. Задържането на дъха също влияе.

Има и нещо друго което не се е изследвало то учените до сега. Това е концентрацията върху дихателният процес!! Дишането е единствената фунция в човешкият организъм контролът върху която може да се извършва съзнателно и подсъзнателно. Например контрола върху ритъма на сърцето, или работата на бъбреците, или работата на жлезите с вътрешна секреция са изцяло подсъзнателни. Но при дишането е друго. При дишането може да се извършва подсъзнателно контрол, тоес да се остави на самосебе си. Но може и да се контролира съзнателно. Когато се наблюдава този процес и се остави да се извършва от самосебе си, тогава се създава възможност на човек да навлезе в подсъзнателното. От там е вратата към контрола на много подсъзнателни дейности в човек. Това ще бъде открито може би в далечно бъдеще, как става и защо става. Предполага се че е нещо свързано с хипоталамуса и т.н. не си спомням вече с точност, трябва да се поровя да видя статията!
Активен
Източен
Йогарадж
Вивекин
*****
Публикации: 3164


« Отговор #4 : 23 Април, 2010, 05:21:24 »

Когато се наблюдава този процес и се остави да се извършва от самосебе си, тогава се създава възможност на човек да навлезе в подсъзнателното.

Но "царски път" към подсъзнанието, според Фройд, са сънищата.
Активен
Брахман
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 4203« Отговор #5 : 23 Април, 2010, 08:48:03 »

Но "царски път" към подсъзнанието, според Фройд, са сънищата.

Оставете го дядо ви Фройд на мира и лека му пръст Емотикон От него се започва, но той е "първият мохикан". Доста вода е изтекла и покрай хубавите неща е казал повече глупости и суеверия които не се потвърждават и отричат от съвременната наука. Например комплекса за старх от кастрация от бащата?!? Пълна идиотщина. Може би това важи за евреите, при които има обрязване на детето когато е все още бебе. Възможно е това да придизвиква някаква травма в евреите и след това те да живеят цял живот със страх че бащата ще му "отреже пишката".

Сънищата са добро место за да се започне. Когато човек наблюдава своят сън, той се научава да бъде обективен и да може да проследи корените на мисълта си. Но не се спира до тук. Далеч по трудно е да се проследят корените на мислите когато човек е буден. Защото неговото его замаскира истинските мотиви. Човек трябва да започне да наблюдава безпристрастно себе си, своите мисли и едва тогава започва да се "вижда правилно". След това човек започва да набюдава и чувствата, вижда как те са свързани с мислите и с неговите мотиви.

Но колкото и да се наблюдават мислите, не може да се стигне до такава дълбочина както при наблюдение на дишането. При дишането човек се научава да наблюдава един автономен процес в тялото. Той се научава да наблюдава КАК ТЯЛОТО ДИША! Защо диша ускорено по някога, защо забавено. При това дишането може да бъде и командвано! Да се научи да наблюдава човек дишането си БЕЗ ДА СЕ НАМЕСВА В ДИХАТЕЛНИЯТ АКТ е голяма работа. Човек постепено се научава да наблюдава всичко в тялото си по този начин. Когато го засърби някъде, той само наблюдава, без да се почеше. Така както може да наблюдава дишането си без да се намесва в дихателният процес. Той се научава да НЕ РЕАГИРА на това което наблюдава.

След дишането човек може да се научи да наблюдава сърцето си, бъбреците си, червата си, черният дроб, ЖЛЕЗИТЕ С ВЪТРЕШНА СЕКРЕЦИЯ!!!, полека лека се открива път към най дълбоките подсъзнателни функции на организма които дори не са свързани с речта!!!! Но от които започват много неща! Когато ги осъзнае, тогава той става далеч по обективен към себе си и по този начин се откъсва от идентификацията с тялото и мислите.
« Последна редакция: 25 Ноември, 2011, 10:36:58 от Брахман » Активен
Imago
Домакин
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 8037« Отговор #6 : 23 Април, 2010, 09:16:37 »

Оставете го дядо ви Фройд на мира и лека му пръст Емотикон От него се започва, но той е "първият мохикан". Доста вода е изтекла и покрай хубавите неща е казал повече глупости и суеверия които не се потвърждават и отричат от съвременната наука. Например комплекса за старх от кастрация от бащата?!? Пълна идиотщина. Може би това важи за евреите, при които има обрязване на детето когато е все още бебе. Възможно е това да придизвиква някаква травма в чафутите и след това те да живеят цял живот със страх че бащата ще му "отреже пишката".

Има нещо вярно в това. И все пак имайте предвид, че психоанализата не изследва нормалната психика, а отклоненията от нормалната психика, абнормалното. Именно абнормалното е цаският път в психоанализата.
Активен

Книги на Евразия
eurasia кльомба abv.bg
Mtel - 0888 07 56 14
Viva - 0876 40 49 07
Източен
Йогарадж
Вивекин
*****
Публикации: 3164


« Отговор #7 : 23 Април, 2010, 12:21:34 »

А сънищата са всеобщо достъпно абнормално или проявление на абнормалното.

С наблюдения над дишането, бъбреците... не виждам как ще стигнеш до несъзнаваното? По-скоро така се стига до фините структури на материята, ако наблюдаващият е специалист по медицина, химия... и ако има съвременна техника за наблюдение. Още по-лесно е да се чете по въпроса, защото каквото е открито на този етап, със сигурност е вече публикувано. Каквото са открили в другите тела, същото е и в моето.

Заниманията с несъзнаваното, т.е. с неговите продукти, има смисъл като ментална дейност върху сънища, фобии, натрапливости и т.н.
Активен
Брахман
Йогарадж
Вивекин
*****
Пол: Мъж
Публикации: 4203« Отговор #8 : 23 Април, 2010, 12:55:16 »

С наблюдения над дишането, бъбреците... не виждам как ще стигнеш до несъзнаваното?

Това което имам предви е че нарушението на работата на вътрешните органи се отразява върху цялостната психическа дейност на човек. Ако човек е възбуден под влиянието на твърде активна жлеза с вътрешна секреция, той започва да възприема света по различен начин. Неща които биха го ядосали той може да ги подмине незабелязано, или обратното, той се ядосва на дреболии. Неговата способност да наблюдава, да осъзнава, да мисли, да се радва или да страда се променят когато се променят химията вътре в човек.

Разбира се тези подробности не са известни на йогите в миналото. Но те могат да чувстват промяната. Когато човек се научи да наблюдава правилно, тогава той СТАВА БУДЕН ПО ОТНОШЕНИЕ НА СВОИТЕ ПРОМЕНИ в мисълта. Той не знае на какво се дължат. Но знае че има промяна. Когато знае че има промяна, тогава той знае че неговите реакции трябва да продължат да бъдат същите. Промяната на начина на възприемане с повишена или намалена емоционалност, или намаляване на способността на дикриминация не трябва да влияе на общата способност за обективност.

Приемането на някой храни например оцет!!! води до по лесна възбудимост. Когато човек знае това, той не реагира по "различен" начин! Той продължава да се държи така както е нормално. Приемането на алкохол води някой хора до пълна забрава и липса на контрол върху тяхното държане. Аз мога да пия до припадък но мога да се наблюдавам и зная, че умът ми действа различно. Не бих направил глупост за разлика от много други хора които се оправдават, че са сглупили защото са употребили алкохол.

Та това е което исках да кажа. Йогинът наблюдава дишането си и по този начин се научава да наблюдава най финните промени в тялото си. Дори се научава да ги контролира. Например сърдечният ритъм. Когато човек наблюдава емоциите си, той като че ли се научава да ги "придизвиква сами". Някой емоции водят до ускоряване на сърдечният ритъм други да го забавят. По този начин йогите се научават да контролират сърцето си.
Активен
Източен
Йогарадж
Вивекин
*****
Публикации: 3164


« Отговор #9 : 23 Април, 2010, 02:06:08 »

Аз мога да пия до припадък но мога да се наблюдавам и зная, че умът ми действа различно.

Трябва да споделите как постигате това? За всеки случай. Емотикон
Активен
Страници: [1] 2 Разпечатай 
« назад напред »
Отиди на:  


запомни име и парола
Top Oriental Sites